Moramo zajedno protiv kriminala

Podsticali smo slobodu izražavanja, prepoznavši suštinsku ulogu koju mediji imaju u očuvanju naših sloboda i obezbjeđivanju poštovanja demokratskih vrijednosti
0 komentar(a)
Audronius Ažubalis, Foto: Savo Prelević
Audronius Ažubalis, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.12.2011. 09:11h

U neizvjesnim vremenima, čvrst pristup OEBS-a povodom bezbjednosti potreban je više nego ikad. Sjutra ću, u Viljnusu, pozdraviti ministre vanjskih poslova 56 država članica Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), zajednice u kojoj se njeguju zajedničke vrijednosti država Sjeverne Amerike, Evrope, Južnog Kavkaza i Centralne Azije, kao i naših dvanaest partnerskih država južnog Mediterana, Azije i Australije. Tokom dva dana, razgovaraćemo o zajedničkim prioritetima u oblasti bezbjednosti.

Prošle godine, naši lideri ponovo su potvrdili da imaju zajedničku viziju slobodne, demokratske, zajedničke i nedjeljive evroatlantske i evroazijske bezbjednosne zajednice, utemeljene na zajedničkim vrijednostima, dogovorenim obavezama i zajedničkim ciljevima.

Ova vizija je veoma ambiciozna. Da bismo izgradili povjerenje koje je neophodno da bismo se uspješno suočili sa izazovima, moramo otvoreno razgovarati o našim razlikama, i strpljivo i odlučno otklanjati i stare i nove prijetnje našim državama i građanima.

Tokom 2011. godine, Litvanija je, kao država koja predsjedava OEBS-om, pomogla našim državama članicama ove organizacije da preduzmu pragmatične i značajne korake ka reformisanju i jačanju svojih institucija i praksi, u skladu sa obavezama prema OEBS-u.

Udvostručili smo napore da bismo se borili protiv međunarodnih prijetnji, poput organizovanog kriminala, terorizma, trgovine drogom, oružjem i ljudima, i sajber kriminala. Pojačana međunarodna saradnja jedina je opcija ako želimo da održimo korak ispred onih koji predstavljaju prijetnju bezbjednosti i integritetu našeg društva, sa sve sofisticiranijim metodama rada. Cijena zanemarivanja ovih izazova je previsoka.

Tokom našeg predsjedavanja, težište nam je uvijek bilo, ne samo na jačanju odnosa među državama, već i na jačanju povjerenja između država i njihovih građana. Podsticali smo slobodu izražavanja, prepoznavši suštinsku ulogu koju mediji imaju u očuvanju naših sloboda i obezbjeđivanju poštovanja demokratskih vrijednosti. Posebnu pažnju posvetili smo bezbjednosti novinara, i pružali smo podršku razvoju digitalnih medija na slobodan i pluralistički način.

Održali smo nekoliko sastanaka na visokom nivou, s ciljem borbe protiv duboko ukorijenjene netrpeljivosti prema nacionalnim manjinama i vjerskim grupama, koja je, nažalost, još prisutna u mnogim našim državama. Manjinske grupe često su najviše ugrožene u vrijeme krize.

Rad naših institucija i 16 misija na terenu, uključujući i Misiju u Crnoj Gori, manje je dramatičan, ali je, možda, značajniji.

Saradnja na terenu, između naših misija i vlasti država u kojima se nalaze, nevladinih organizacija, medija i aktivnih građana na svim nivoima, postavlja temelje za sigurne demokratske institucije, otvorenu i transparentnu komunikaciju i upravljanje, i nudi istinsku, sveobuhvatnu osnovu za bezbjednost u svim aspektima naših društava.

Na samitu u Astani prošle godine, naši lideri su istakli da je bezbjednost našeg regiona neodvojivo povezan sa bezbjednošću naših susjednih država, u koje spada i Avganistan, kao i druge države Azije i južnog Mediterana.

Dramatična događanja na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, koja podsjećaju na borbu moje države za nezavisnost i demokratiju prije dvije decenije, dokaz su težnji građana za životom u slobodi.

Kad uzmemo u obzir izazove koje donosi trenutna finansijska kriza, kao i snažne i brze promjene koje se dešavaju na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, ne smijemo zanemariti naše nedovršene aktivnosti u okviru naših granica, ili izvan njih. Moramo pokazati odlučnost i iskoristiti našu kolektivnu snagu kako bismo od našeg zajedničkog geografskog prostora stvorili pravu bezbjednosnu zajednicu.

Audronius Ažubalis je ministar vanjskih poslova Litvanije i predsjedavajući OEBS-a

Bonus video: