Francuska ostaje pri svome: Rano je za pregovore

Francuska je, kako sada stvari stoje, jedina članica EU koja bi na samitu šefova država i Vlada članica EU, 9. decembra mogla blokirati odluku
0 komentar(a)
pariz, Foto: Reuters
pariz, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2011. 09:25h

Francuska nije promijenila stav o otvaranju pregovora o članstvu Crne Gore u EU, i pored toga što su holandski i njemački parlament, koji su ranije prijetili blokadom, dali zeleno svjetlo.

Otpravnik poslova u francuskoj Ambasadi u Podgorici Žerom Kel podsjetio je na saopštenje francuske vlade od 23. novembra da se “čini da je otvaranje pregovora sa Crnom Gorom u decembru preuranjeno”.

“Tom pitanju bi se trebalo vratiti sredinom 2012. godine, shodno rezultatima vezanim za efektivno sprovođenje reformi u zemlji, posebno u oblasti jačanja vladavine prava. Što se tiče odluke Evropskog savjeta, ona ce biti donesena jednoglasno 9. decembra”, kazao je Kel za “Vijesti”.

Francuska je, kako sada stvari stoje, jedina članica EU koja bi na samitu šefova država i Vlada članica EU, 9. decembra mogla blokirati odluku da Crna Gora otvori pregovore o članstvu u Uniji. Konačnu odluku o stavu Francuske donijeće, kako je prethodne sedmice saopštila ambasadorka Dominik Gazi, predsjednik Nikola Sarkozi.

Roćen: Ne koči nas Francuska

Međutim, šef crnogorske diplomatije Milan Roćen tvrdi da “Francuska nema ništa protiv daljeg napretka Crne Gore ka EU, ali da ta zemlja ima i svoje razloge da očekuju još prepoznatljivije transparentnije rezultate u primjeni usvojenih zakona“.

“Crna Gora je aplicirala za vrijeme francuskog predsjedavanja 15. decembra 2008. godine i na neki način Francuska se osjeća i sponzorom crnogorskog evropskog puta”, kazao je Roćen na Cetinju.

On smatra da se do 9. decembra, kada bi Evropski savjet trebalo da odluči o otvaranju pregovora sa Crnom Gorom, može mnogo toga promijeniti.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: