Lukšić ne namjerava da smijeni ministarku Vlahović

"Sadašnja i prethodna Vlada pokazale su punu želju afirmacije onoga što su potencijali CANU”, kazao je Lukšić novinarima na Cetinju
0 komentar(a)
Lukšić, Bogdanović, Foto: Danijela Lasica
Lukšić, Bogdanović, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 03.12.2011. 08:41h

Premijer Igor Lukšić kazao je da nema namjeru da smijeni ministarku nauke Sanju Vlahović, jer “ona dobro obavlja posao i za vrlo kratko vrijeme uspjela je da postigne mnogo toga”.

Reagujući na optužbe predsjednika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) Momira Đurovića, koji je kazao da je Predlog zakona o CANU “bezumlje koje Crnu Goru vodi u mrak”, kazao da to nije istina i da taj predlog zakona afirmiše CANU kao krovnu instituciju.

Sadašnja i prethodna Vlada pokazale su punu želju afirmacije onoga što su potencijali CANU.

“Smatram da taj zakon otvara prostor da se objedine svi naučni potencijali u Crnoj Gori, koji u potpunosti, na sistemski način, rješava to pitanje i istovremeno ono što moram da primijetim jeste osjećaj razočaranja tvrdokornošću određenih pozicija. Sadašnja i prethodna Vlada pokazale su punu želju afirmacije onoga što su potencijali CANU”, kazao je Lukšić novinarima na Cetinju.

On je podsjetio da je lično koordinirao projekat “Crna Gora u 21. vijeku”, koji je realizovala akademija.

“Smatram da je Vlada predložila rješenje koje je dobro za Crnu Goru u dugom roku. To znači da sve naučne potencijale iskoristimo i obezbijedimo realizaciju svih nadležnosti akademije među kojima je i taj dugo čekani projekat izrade Enciklopedije”, rekao je Lukšić.

Zadovoljan postignutim

On je stao u odbranu ministarke nauke, ističući „da je uspjela da pripremi u veoma kratkom roku infrastrukturu neophodnu da bismo mogli neke od ideja realizovati u Crnoj Gori“.

“Čini mi se da je na taj način obezbijedila moje puno povjerenje i u budućem periodu. Mislim da zahtjev za njeno razrješenje apsolutno ne stoji”, poručio je Lukšić.

"Čini mi se da je na taj način obezbijedila moje puno povjerenje i u budućem periodu. Mislim da zahtjev za njeno razrješenje apsolutno ne stoji”, poručio je Lukšić.

“Umjesto da se posveti rješavanju problema visokoškolaca ona je odlučila da objedini kvazinaučnu skupinu s legalnom akademijom nauka, tako što će po automatizmu dukljanske akademike prekomandovati u CANU. Drugim riječima, Vlada je odlučila da ukine NVO”, rekao je Knežević.

Ističući da je projekat objedinjavanja laičkim i neukim kvalifikovao i predsjednik CANU Đurović, iz SNP-a navode da to “najbolje govori o kompetentnosti i dukljanskoj ostrašćenosti ministarke Vlahović”.

“Koja je na Predsjedništvu DPS-a bila spremna da žrtvuje evropski put Crne Gore, samo da ne dođe do političkog dogovora o jeziku”, rekao je Knežević, napominjući da SNP neće podržati predloženi zakon i da će amandmanski djelovati.

Bonus video: