Krivokapić: Evropi smo potrebni kao zemlja demokratskih vrijednosti

„Crnoj Gori je EU zato potrebna, primarno kao zajednica demokratskih vrijednosti, a ne kao finansijski kontributor“, rekao je Krivokapić
0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.11.2011. 15:15h

Evropska unija (EU) je Crnoj Gori primarno potrebna kao zajednica demokratskih vrijednosti a ne kao finansijski kontributor, ocijenio je predsjednik crnogorske Skupštine, Ranko Krivokapić.

On je od 24. do 26. novembra boravio u Briselu, gdje je razgovarao sa zvaničnicima EU oko daljeg procesa proširenja i napredovanja Crne Gore na tom putu.

Iz kabineta Krivokapića je saopšteno da je sa komesarom za proširenje i susjedsku politiku EU Štefanom Fileom, bio jedan od panelista u okviru teme Proširenje EU.

„Najveći izazov pred kojim se nalazi moja zemlja je implementacija standarda obuhvaćenim poglavljima 23 i 24, a vladavina prava je ključni pokazatelj zrelosti svakog društva“, istakao je Krivokapić na panelu.

On je učesnike podsjetio da su devedesetih godina prošlog vijeka u zemljama regiona slabljene državne strukture , „a jačao ratni kriminal koji je vremenom transformisan u organizovani kriminal“.

„Crnoj Gori je EU zato potrebna, primarno kao zajednica demokratskih vrijednosti, a ne kao finansijski kontributor“, rekao je Krivokapić.

Očekuje se podrška

Govoreći o novom pristupu Evropske komisije pregovaračkom procesu, Krivokapić je istakao da se radi o modelu koji će za države kandidatkinje predstavljati dodatan izazov.

Ono što je najbitnije, prema njegovim riječima, je to što novi pristup omogućava efikasnije praćenje suštinskog progresa u svim fazama pregovaračkog procesa.

File je,kako se navodi u saopštenju, učesnicima panela u Briselu objasnio novi pristup pregovaračkom procesu koji je inaugurisala Evropska Komisija, a koji znači veću uključenost država članica EU u ukupan proces pridruživanja.

Krivokapić se susreo i sa, od januara sljedeće godine, novim predsjednikom Evropskog parlamenta, Martinom Šulcom, aktuelnim šefom poslaničke grupe Socijalista i Demokrata u Evropskom parlamentu.

Kako su naveli iz Skupštine, sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji na zapadnom Balkanu, s akcentom na očekivanje Crne Gore da uskoro dobije datum za početak pregovora sa EU.

„Krivokapić je naglasio da računa na podršku PES-a na tom putu, budući da su evropski socijalisti upravo ona snaga koja je posebno afirmisala politiku proširenja kao jednu od ključnih politika Unije. Zajednički je konstatovano da je evropska perspektiva regiona zapadnog Balkana neminovan proces“, piše u saopštenju.

Bonus video: