Krivokapić u Briselu imao neformalni razgovor sa Tadićem

Krivokapić srpsku vlast na čelu sa Tadićem označava kao nastavljače velikosrpske politike koja ima pretenzije prema Crnoj Gori
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2011. 07:55h

Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić juče je u Briselu imao neformalni susret sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem, saznaju “Vijesti”.

Krivokapić i Tadić bili su na zajedničkom ručku lidera partija članica Partije evropskih socijalista (PES), tokom kojeg su se zadržali u kraćem razgovoru.

Za njih dvojicu važi da nijesu u dobrim odnosima. Krivokapić srpsku vlast na čelu sa Tadićem označava kao nastavljače velikosrpske politike koja ima pretenzije prema Crnoj Gori. Kada je posjećivao Crnu Goru, Tadić se nije srijetao sa Krivokapićem. Uz to, Tadić je u izvanrednim odnosima sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, kojeg Krivokapić optužuje za nedostatak želje u odbrani crnogorskih nacionalnih interesa.

U Briselu će danas, na sjednici lidera i premijera partija članica PES-a, biti i predsjednik DPS-a Milo Đukanović. Tema sastanka biće, kako je saopšteno iz DPS-a, aktuelna kriza u eurozoni i alternativni predlozi za njeno prevazilaženje u skladu sa socijalističkim i demokratskim vrijednostima.

Krivokapić je nakon razgovora sa evropskim zvaničnicima kazao da je neizvjesna odluka o datumu pregovora sa Crnom Gorom o članstvu u Evropskoj uniji.

“I oni najbolje informisani ne znaju odluku Evropskog savjeta“, kazao Krivokapić radiju Antena M.

Predsjednik Skupštine je kazao da je razgovarao sa novim predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, doskorašnjim premijerom Grčke Jorgosom Papandreuom i drugim zvaničnicima.

“Ta neizvjesnost koja postoji u EU, posebno zbog finansija, utiče i na odluke o proširenju. Ono što svi kažu je da je Crna Gora napravila veliki korak, da zaslužuje početak pregovora”, kazao je predsjednik parlamenta.

On je poručio da bi, diplomatskom aktivnošću, u naredne dvije nedjelje trebalo pokušati da se ubijede evropski partneri da Crna Gora zaslužuje datum početka pregovora: “Na nama je da i u ovim posljednim danima do 9. decembra radimo naporno, da objašnjavamo, da budemo prisutni i da kroz te kontakte olakšamo prepoznatljivost crnogorskog uspjeha”.

Krivokapić je sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom, bio jedan od panelista u raspravi o proširenju EU. Na skupu je trebalo da govore još potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić i potpredsjednik hrvatskog Sabora Neven Mimica.

Gvozdenović pričao o pravdi

Đukanovića će u Briselu sačekati politički direktor njegove partije Branimir Gvozdenović, koji je prekjuče izabran za člana Predsjedništva PES-a. Iz DPS-a je sinoć saopšteno da se Gvozdenović juče sreo sa liderom Progresivne alijanse socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu i njegovim budućim predsjednikom Martinom Šulcom.

“Na sastanku je razgovarano o trenutnim situacijama na domaćoj i međunarodnoj političkoj sceni, kao i aktuelnim pitanjima u vezi sa procesima evropskih integracija Crne Gore. Martin Šulc je iskazao viđenje ozbiljne perspektive Crne Gore u procesu evropskih integracija, uz očekivanje da će se i u budućnosti nastaviti sa kvalitetnim procesom reformi”, piše u saopštenju.

U saopštenju DPS-a se ističe da “progresivna konvencija PES-a predstavlja jedinstven otvoreni prostor koji spaja progresivne političare/ke, predstavnike/ce sindikata, NVO-a, asocijacija, akademike i umjetnike/ce, sa simultanim i inovativnim debatama, radionicama, panelima i kulturnim aktivnostima koje su obuhvatile četiri oblasti: novi model fer (pravednog) rasta; pravedno društvo, jednakost za sve; novi globalni odgovori na nove globalne izazove i demokratija i aktivno građanstvo”.

Galerija

Bonus video: