Podrška Zakonu o političkim partijama

Zamislite da se Mekdonalds i Burger King udruže u firmu Mek Burger, a onda neko ćevabdžinicu uzme reklamu sa otpada, da sebi ime Mekdonalds i pravi biznis
0 komentar(a)
skupstina, Foto: Savo Prelević
skupstina, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.11.2011. 13:11h

Predstavnici svih poslaničkih klubova najavili su podršku izmjeni Zakona o političkim partijama prema kojoj stranke koje su se spojile u jednu partiju imaju pravo na trajnu zaštitu naziva, oznaka i obilježja koja su koristile u prethodnom period. Poslanici su ocjenili da će izmjene, koje predložila Nova srpska demokratija, spriječiti političke zloupotrebe.

Dok je predlagač izmjena Goran Danilović (Nova) istakao je da se mora spriječiti zbunjivanje glasača, njegov stranački kolega Slaven Radulović slikovito je pojasnio razloge zbog kojih se zakon mijenja. Aludirajući na namjeru nekadašnjih funkcionera Srpske narodne stranke (SNS) da obnove tu stranku, iako je ona transformisana u Novu srpsku demoratiju, Radunović je kazao da neko pokušava da preuzme tuđe zasluge.

"Zamislite da se Mekdonalds i Burger King udruže u firmu Mek Burger, a onda neko ćevabdžinicu uzme reklamu sa otpada, da sebi ime Mekdonalds i pravi biznis. To se desilo u Crnoj Gori, jer neki ljudi koji imaju ćevabžiniciu htjeli bi da iskoriste tuđe zasluge“, pojasnio je Radunović.

Nekoliko bivših funkcionera SNS, među kojima je bivši poslanik Dobrilo Dedeić, najavilo je obnavljanje te stranke, iako je Nova prije nekoliko godina nastala spajanjem SNS-a sa nekoliko manjih političkih prosrpskih subjekata.

Poslanici su najavili podršku izmjenama Zakona o zaradama državnih službenika i namještenika koje je predložila Socijalistička narodna partija, kojom je predviđeno da varijabilni dio zarada zaposlenih u sudskoj vlasti određuje Sudski savjet. Predlagač izmjena poslanik SNP-a Neven Gošović objasnio je da se time obezbjeđuje samostalnost sudskim vlastima. Predloženim izmjenama kriterijume i rješenje o ispunjavanju uslova za određivanje varijabilnog dijela zarade donosi predsjednik odgovarajućeg suda.

"Time bi se obezbjedile pretpostavke da Sudski savjet može donositi odluke kojima bi se prevazišli problemi poput onih koji su nastali štrajkovima u sudstvu. Jasno je da štrajk niko ne želi, ali su zahtjevi opravdani i treba činiti sve da se problemi prevaziđu“, rekao je Gošović.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović smatra da se prddloženim izmjenama sudskoj vlasti kojke već ima izvršna vlast. On je podejsjetio na odluku kojom je generalnom sekretaru Skupštine omogućeno da određuje varijabilni dio nadoknada skupštinskim službenicima.

"Takva rješenja ne znače da se automatski povećavaju primanja, već se utvrđuje procedura za obračun varijabilnog dijela“, kazao je Simović.

Dok je Borislav Banović (SDP) kazao da uz samostalnost očekuje i odgovornost sudske vlasti u upravljanju budžetom, Radojica Živković (Nova) rekao je da nakon ozbiljnih primjedbi Državne revizorske institucije sumnja da je sudstvo može da upravlja novcem. Poslanik Bošnjačke stranke Kemal Purišić kazao je da će se predloženim izmjenama za sudstvo nudi pravedno rješenje u odnosu na ostale grane vlasti, Genci Nimanbegu iz Force je kazao da se radi o riješenjima kojima se nakon štrajkova gase požari.

Ko se prepoznao u poruci Đukanovića

Potpredsjednik PzP-a Branko Radulović primjetio je da Zakon o političkim partijama treba izmijeniti u cilju zaštite političara. Podsjećajući na poruku predsjednika DPS-a Mila Đukanovića da na crnogorskoj javnoj sceni postoje politički miševi kojima treba deratizacija.

"Treba zakon izmijeniti tako što će nas zaštititi od deratizacije, i navesti da poslanici ne mogu biti miševi nego ljudska bića. Taj zakon bi trebao da nas zaštiti od kapoa Crne Gore“, kazao je Radulović, na šta je Danilović prokomentarisao da ga Đukanovićeva izjava nije uvrijedila jer se u njoj nije prepoznao.

"Ovi što su se prepoznali moraju da ćute, nijesu moj problem. Pretpostavljam da će oni odgovoriti, ako smiju".

Bonus video: