U kasi Opštine Danilovgrad manje dva miliona

Odbornici opozicije, ali i SDP-a su i u martu iznijeli mišljenje da je odluka o budžetu opštine Danilovgrad nerealna i da će se teško ostvariti
0 komentar(a)
Danilovgrad, Foto: Facebook
Danilovgrad, Foto: Facebook
Ažurirano: 22.11.2011. 19:25h

Budžet od 4,9 miliona eura koji je u danilovgradskom parlamentu usvojen u martu ove godine neće se ostvariti kako su planirali u vladajućoj koaliciji. Na sljedećoj sjednici 31. novembra na dnevnom redu je rebalanas budžeta po kojem će se u opštinsku kasu sliti dva miliona eura manje.

Odbornici opozicije, ali i SDP-a su i u martu iznijeli mišljenje da je odluka o budžetu opštine Danilovgrad nerealna i da će se teško ostvariti, te da će se svaka cifra rebalansom smanjiti.

Od predviđenih 1,078 miliona iz Egalizacionog fonda ostvareno je 511.000, a kada je riječ o donacijama i transferima od planiranih 1,717 miliona prikupljeno je 979.000. Od koncesionih naknada za korišćenje prirodnih dobara umjesto planiranih 675.000 ostvareno je 444.000, od čega je najviše promašeno kada je plan prihoda od koncesije za korišćenje voda. Umjesto predviđenih 390.000 eura u opštinsku kasu slilo se 184.000.

Prihodovali 200.000 od poreza

Kada je riječ o primicima od poreza, opština je najviše prihodovala od naplate poreza na nepokretnosti, umjesto planiranih 135.000, naplaćeno je 200.000, ali je podbacio primitak od poreza na lična primanja zaposlenih kod pravnih i fizičkih lica, po tom osnovu prihodovali su samo 160.000 eura što je 138.000 manje od planiranog.

Uz opoziciju koja je na sjednici u martu na kojoj je usvojena Odluka o budžetu protestvovala zbog nerealno projektovanog budžeta i predsjednik Opštinskog odbora SDP-a, Ranko Jovović kazao je da će ako i ove godine bude rebalans zatražiti odgovornost nekoga u DPS-a, a ne da ponovo bude odgovorna čitava vladajuća koalicija, i da će oni prvi zatražiti odgovornost za nerealne želje.

“Ukoliko toga ne bude, smatraćemo da odnosi u koaliciji više nijesu tako korektni kao do sada”, kazao je tada Jovović

“Ukoliko toga ne bude, smatraćemo da odnosi u koaliciji više nijesu tako korektni kao do sada”, kazao je tada Jovović.

Čedomir Đurović predsjednik OO PZP-a smatra da ni ova cifra na koju je budžet rebalansiran neće biti ispunjena i da je od početka projekcija budžeta poslužila samo za obmanu građana.

“Neće ni ovoliko biti, nema odakle da se puni budžet. Ovo je tuga i žalost, nema razvojnog budžeta, nema novca ni za unapređenje sporta, a i to što ima oni potroše na dnevnice i sve je samo u funkciji njihovih interesa i ničega drugoga. Oni su navalili na budžet od pet miliona, a to je samo obmana koja je poslužila Branislavu Đuranoviću da zadrži vlast”, kazao je Đurović.

Od prodaje zemljišta ni cent

Na sjednici u martu Zorica Kovačević, odbornik DPS-a, tražila je od predsjednika opštine Đuranovića da pojasni da li je na osnovu pisma namjene, procijenjen prihod od prodaje nepokretnosti od 600.000 eura, a isto pitanje zanimalo je i odbornike opozicije, s obzirom na to da 2010. godine Opština po tom osnovu nije prihodovala nijedan euro.

Đuranović je tada kazao da je bilo mnogo teško 2010. godine ne prodati nijedan kvadratni metar, ali da je bez obzira na “kuburenje sa budžetom” dogovoreno da se ne prodaje u bescjenje.

“Ove godine planirano je 600.000 eura, ovo je po procjeni, na osnovu pisama koja ljudi traže za odvijanje biznisa. Odmah da vam kažem, ne treba niko predsjednika opštine i lokalnu upravu upozoravati da ne prodajemo ništa. Neće se ništa prodati ispod cijene”, kazao je on tada, a upravo ta stavka među onima je koje su najviše podbacile, i od planiranih 600.000 eura Opština Danilovgrad do sada nije prihodvala ni cent.

Bonus video: