Gdje je išao novac Uprave policije koji je preusmjeravan na "tekuće rezerve"

Iz dostavljenog materijala se ne može zaključiti kako su sredstva raspodijeljena
0 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.11.2011. 10:38h

Predlog zakona o završnom računu budžeta za 2010. godinu, sa Izvještajem o reviziji završnog računa budžeta u dijelu se koji se odnosi na Ministarstvo odbrane, MUP, ANB i Upravu policije trebalo bi da bude sintetički prikaz kako su pare trošene, jer se iz dostavljenog materijala ne može zaključiti kako su sredstva raspodijeljena, te na koji su način vršene javne nabavke, ocijenio je Nebojša Medojević (PzP).

On je na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, na kojem je usvojen predloženi zakon, kazao da Državna revizorska institucija nije nadgledala nijednu od jedinica za koju je novac opredijeljen, što je “veliki propust”, jer su “Ministarstvo odbrane i MUP veliki korisnici”.

Njega je posebno zanimala stavka u Predlogu koja se odnosi na preusmjeravanje sredstava Uprave policije na “tekuće rezerve”, a sa njih “na neke druge stavke”.

“Gdje je išao taj novac? To mi govori da budžet nije bio dobro planiran. Vi ste tradicionalni korisnici budžetskih sredstava, nijeste neki novoformirani organ”, rekao je Medojević.

Predstavnik Uprave policije Dragoslav Minić rekao je Medojeviću da su preusmjerena sredstva utrošena za isplatu otpremnina za ukupno 313 službenika, koji su napustili UP.

“I primjena Zakona o porezu na dohodak je uticala na preusmjeravanje sredstava i mi to nijesmo mogli da predvidimo. Sve smo to uradili uz salasnost Vlade i Ministarstva finansija”, rekao je Minić, napominjući da se javne nabavke u UP sprovode u skladu sa zakonom, te da je svaka bila transparentna.

Pomoćnik ministra odbrane Rifet Kosovac, pojašnjavajući preusmjerena sredstva resora iz kojeg dolazi, rekao je da je novac utrošen na gorivo, zbog poplava koje su zadesile Crnu Goru krajem 2010. godine, dok je jedan dio novca “pošao” na troškove za električnu energiju, jer je MO naslijedilo značajne dugove.

Medojević je, analizirajući materijal, kazao da ne uočava ono što su kazali Minić i Kosovac, navodeći da je možda sve tako, ali da Odbor nema dobru informaciju.

Nakon što je Minić saopštio da je 317 službenika napustilo UP, a da je prema anketama još 170 spremno da ode uz adekvatnu otpremninu, Goran Danilović (Nova) tražio da mu se dostavi obrazovna struktura onih koji napuštaju UP, interesujući se hoće li to ugroziti bezbjednosni system.

“Obećavam da ću vam dostaviti spisak koji ste tražili, jer to nije tajna i tu ima od automehaničara, do visokopozicioniranih službenika. Naravno, nije ugroženo ni funkcionisanje UP, jer prema procjenama mi imamo 20 odsto viška u službi, koje treba da otpustimo”, rekao je Minić.

Odbor je usvojio i predlog Medojevića da se Odboru do sredine godine dostavlja analitički izvještaj

Bonus video: