Ozbiljna pitanja malih parlamentaraca iznenadila funkcionere

"Moje pitanje bilo je namijenjeno predsjedniku, koji kao većina ministara nije tu, pa se nadam da ću dobiti adekvatan odgovor", rekla je Knežević
260 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2011. 19:06h

Galamu poslanika u plenarnoj sali, uobičajenu uoči početka zasjedanja Skupštine, zamijenio je žamor osnovaca i srednjoškolaca iz 18 gradova, koji su u okviru trećeg zasjedanja Dječjeg parlamenta postavljali pitanja poslanicima i ministrima u Vladi Crne Gore.

Mladi parlamanteraci u poslaničke klupe su se smjestili prije početka sjednice, pa nije bilo potrebe da ih u salu pozivaju skupštinskim zvonom, kojim se poslanici opominju da je vrijeme za rad.

U prepunoj plenarnoj sali atmosfera je podsjećala na istorijsku sjednicu na kojoj su, usvajanjem izbornog zakona, poslanici konačno uklonili glavnu prepreku na crnogorskom putu ka Evropskoj uniji. Nizala su se pitanja mladih parlamentaraca o socijalnim problemima, pravima djeteta, te pravima djece sa smetnjama u razvoju.

Sjednicu Dječjeg parlamenta obilježilo je i odsustvo velikog broja ministara koji, prema onome što se moglo čuti, "zbog ranije preuzetih obaveza", nijesu došli da odgovaraju na pitanja.

Primjetili su da ministara i predsjednika nema

Da mlade parlamentarce ne treba potcjenjivati potvrdila je učenica Milica Knežević, koja je "u mikrofon" konstatovala odsustvo ministara, ali i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, kojeg je pitala da li je pročitao preporuke Komiteta UN-a o pravima djeteta, i da li su previše zahtjevne za Crnu Goru.

"Moje pitanje bilo je namijenjeno predsjedniku, koji kao većina ministara nije tu, pa se nadam da ću dobiti adekvatan odgovor", rekla je Knežević.

"Moje pitanje bilo je namijenjeno predsjedniku, koji kao većina ministara nije tu, pa se nadam da ću dobiti adekvatan odgovor", rekla je Knežević.

Aplauz djece poslanika i njihovih starijih kolega dobilo je pitanje Pljevljaka Milića Dujovića, koji je, osvrnuvši se na lošu privatizaciju crnogorskih preduzeća, Ministarstvo ekonomije pitao kako će se to odraziti na položaj djece u Crnoj Gori.

“Vlada kroz niz mjera nastoji da u okviru mjera ekonomske politike doprinese povećanju zaposlenosti i na taj način da obezbijedi bolju sigurnost zaposlenih i njihove djece u Crnoj Gori”, odgovorila je predstavnica Ministarstva.

Markoviću je bilo nelagodno

Podgoričanki Nikolini Čabarkapi pošlo je za rukom da ministra pravde i potpredsjednika Vlade Duška Markovića dovede u neprijatan položaj, jer nije imao pripremljen odgovor na pitanje hoće li se skorije pristupiti obnovi pasarele na Zabjelu, koja je u takvom stanju da ugožava život đaka.

“Ovo pitanje nijesam dobio i nemam pripremljen odgovor. Mnogo se nelagodnije i neprijatnije osjećam danas u parlamentu, nego kada sam bio poslanik”, priznao je Marković, obećavajući da će prilikom izrade Akcionog plana za djecu ta populacija biti uključena u pojedinim fazama.

"Ovo pitanje nijesam dobio i nemam pripremljen odgovor. Mnogo se nelagodnije i neprijatnije osjećam danas u parlamentu, nego kada sam bio poslanik”, priznao je Marković

"I ranije smo imali set antikriznih mjera. Kao posljedica tih mjera nismo imali smanjenje plata i otpuštanje radnika. To ćemo zadržati i u narednom periodu", rekao je Numanović.

Ministar unutrašnih poslova Ivan Brajović kazao je da broj djece koja su u sukobu sa zakonom u porastu, te da su podaci o srednjoškolcima koji konzumiraju alkohol, cigarete i droge alarmantni. On je, odgovarajući na pitanje Nataše Milić, rekao da se mladi sve više bave kockom i igrama na sreću, a da je izražena i agresivnost među njima.

Presjedavao i sin Duška Markovića

Vješto vodeći zasjedanje Dječjeg parlamenta predsjednik Nikola Marković, inače sin potpredsjednika Vlade Duška Markovića, rekao je da je dobro što jednom godišnje iz skupštine čuje mišljenje mladih.

"I da skrenemo pažnju na ono što je nama važno. Smatramo da zasjedanje Dječjeg parlamenta nije manje važno od zasjedanja parlamenta koje se inače održava u ovoj sali", rekao je Marković.

Nakon što je Snežana Jonica (SNP) kazala da su joj mnoga pitanja sa ranijih sjednica Dječjeg parlamenta bila inspiracija u diskusijama i poslaničkim pitanjima, i izvinila se zbog prekoračenja vremena, Marković je rekao: "Pošto ste vi dama, ja bih vam ustupio još vremena".

Ministri navikli na pametna pitanja

Iako je, kako je rekao, pitanje Ive Maraš o perspektivi mladih od ulaska u EU dobio 20 minuta uoči sjednice i zbog njega "lično došao", ministar vanjskih poslova Milan Roćen rekao je da se “navikao na pametna pitanja u ovom domu”.

Ulaskom u EU će se svima, a posebno mladima, otvoriti mogućnosti za bolji život, širi izbor obrazovanja, putovanja i zapošljavanja.

Odgovarajući Filipu Boškoviću na pitanje kada će dnevni centri za djecu sa smetnjama u razvoju biti otvoreni i u drugim gradovima, Numanović je rekao da je to obaveza lokalnih samouprava.

"Ovih dana ćemo otvoriti dnevni centar u Plavu, a do kraja godine i dnevni centar u Beranama. Na Cetinju smo započeli građevinske radove, prva faza je završena. Započeli smo izgradnju dnevnog centra u Mojkovcu, a sa opštinom Bar smo potpisali sporazum o izgradnji", rekao je Numanović.

Galerija

Bonus video: