Njemački ambasador Fišer vjeruje u pozitivan ishod u decembru

On vjeruje da proces proširenja EU neće biti izbrisan sa dnevnog reda Savjeta u decembru, zbog ekonomske krize sa kojom se Unija suočava
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2011. 12:07h

Njemački ambasador u Podgorici Pius Fišer uvjeren je da će Berlin u decembru glasati da Crna Gora dobije datum otvaranja pregovora sa Evropskom unijom (EU) o članstvu, ali smatra da nedostatak rezultata u borbi protiv korupcije još zabrinjava.

On je objasnio da u Njemačkoj važnu riječ ima Bundestag, kada se radi o pitanju proširenja EU.

"Znam da u Bundestagu ima kritičkih glasova, koji dovode u pitanje sposobnost EU u ovom momentu za dalje proširenje i koji još sumnjaju da li je Crna Gora uradila dovoljno u sprovođenju reformi", rekao je Fišer u intervjuu agenciji MINA.

On vjeruje da proces proširenja EU neće biti izbrisan sa dnevnog reda Savjeta u decembru, zbog ekonomske krize sa kojom se Unija suočava, a koja je, kako je ocijenio, najozbiljnija od osnivanja EU.

"Ovo za ozbiljnu posljedicu ima javnu raspravu u mnogim članicama o tome da li je EU zaista sposobna za dalje proširenje, s obzirom na sadašnje probleme. Ali, mislim da će to pitanje biti na dnevnom redu Savjeta 9. decembra", rekao je Fišer.

Čeka se mišljenje 27 članica

Prema njegovim riječima, krajnja pozicija Njemačke o otvaranju pregovora za Crnu Goru se još formira.

"Ali indikacije koje dobijam iz Berlina su da će parlamentarna većina i vladajuća koalicija biti naklonjeni otvaranju pregovora EU sa Crnom Gorom, ali još ima članova parlamenta koje treba ubijediti. Uvjeren sam da će naš glas biti pozitivan", naveo je Fišer.

Njemačka uvijek pokušava da koordinira i harmonizuje svoju vanjsku politiku sa našim najvažnijim partnerima, kao što je Francuska ili Velika Britanija i Holandija.

"Njemačka uvijek pokušava da koordinira i harmonizuje svoju vanjsku politiku sa našim najvažnijim partnerima, kao što je Francuska ili Velika Britanija i Holandija. Njihova pozicija će uticati na našu, takođe, i zbog toga ne mogu da dam stopostotno predviđanje, ali signale koje sam dobio su veoma pozitivni", poručio je Fišer.

Prema njegovim riječima, Vlada Igora Lukšića je usvojila zakonske mjere zahtjevane u okviru sedam kriterijuma Evropske komisije (EK).

"U svakom slučaju, sprovođenje ovih zakonskih normi brine, ima još nekih poteškoća – na primjer, brine borba protiv korupcije, voljeli bi da smo vidjeli više istaknutih slučajeva gdje su preduzete akcije. U oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, mislim da su rezultati Tužilaštva dobri, jer smo informisani o broju sprovedenih hapšenja i suđenja i to su dobre indikacije", ocijenio je Fišer.

On je kazao da su to u ovom momentu najvažniji problemi, zbog čega je EK predložila otvaranje pregovora poglavljima 23 i 24.

Bonus video: