Medojević optužio reisa Fejzića: Brine samo za DPS

IS se nije bavila promovisanjem i učenjem islama, pa država treba da pomogne Islamsku zajednicu i da je ojača, a da i ona razmisli o promjenama unutar sebe same
0 komentar(a)
Medojević Radulović, Foto: Boris Pejović
Medojević Radulović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.11.2011. 09:10h

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je da je porast broja pripadnika vehabizma u Crnoj Gori rezultat slabosti Islamske zajednice (IZ) i činjenice da se njen reis Rifat Fejzić “više bavi politikom, lobiranjem za DPS i svojim poslovima, nego razvojem IZ”.

Medojević je “Vijestima” kazao da on kao “pravoslavac i Crnogorac želi da IZ u Crnoj Gori bude dovoljno jaka i sposobna da svojim vjernicima promoviše islam kakav je imanentan našim krajevima”.

“Siguran sam da se IZ u Crnoj Gori više bavila izborima i kako da podrži i zadrži DPS na vlast, nego što se bavila promovisanjem i učenjem islama, pa država treba da pomogne Islamsku zajednicu i da je ojača, a da i ona razmisli o promjenama unutar sebe same”, rekao je Medojević.

Siguran sam da se IZ u Crnoj Gori više bavila izborima i kako da podrži i zadrži DPS na vlast.

“Neefikasnost i slabost Islamske zajednice je od strane vehabijskih organizacija u regionu prepoznata kao šansa da oni u Crnoj Gori preuzmu IZ, a to bi bio ozbiljan problem. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je isuviše jaka, bori se protiv vehabizma, jer su oni tamo konkurentni. U Srbiji (Muamer) Zukorlić takođe. On je jak i snažan i ne dozvoljava vehabizam tamo”, objasnio je Medojević.

Spriječiti širenje vehabizma

On je uvjeren da su centri vehabijskog pokreta procijenili da je IZ “najslabija u Crnoj Gori”, pa bi u tom slučaju “država trebalo da pokrene akciju i pomogne” tu vjersku organizaciju.

“I da stane na put ovom političkom projektu kakav je širenje vehabizma, koji nema nikakvih tačaka sa islamom iz naših krajeva. Problem ekstremnog vehabijskog pokreta je, prema podacima ANB-a, pod budnom pažnjom bezbjednosnih agencija i ono što smo čuli na sjednici Odbora da nema vojnih formacija, ljudi koji su obučeni za terorističke akcije, je ohrabrujuće”, kazao je Medojević.

I da stane na put ovom političkom projektu kakav je širenje vehabizma, koji nema nikakvih tačaka sa islamom iz naših krajeva.

“Zabrinjava to što, pored čitavog niza incidenata i napada, koje su sprovodili nad pripadnicima islamske vjeroispovijesti, čak i nad imamima u Ulcinju, nije naišlo na krivične prijave i reakciju policije. Tako se stvara bespotrebna sumnja ko stoji iza njih, ko ih podržava. Ne znam šta je kome u srcu i ne znam za šta se ko zalaže, ali država mora da reaguje na određene riječi i jezik mržnje koji poziva na nasilje”, zaključio je Medojević.

Svaki terorista je vehabija

Ističući da “nije svaki vehabija terorista”, ali da teorije i analize potvrđuju da je “svaki terorista vehabija”, Medojević je rekao da država u tom smislu mora biti jako oprezna i djelovati sa svih strana.

“I država i IZ, mediji, parlament, društvo, bezbjednosne agencije, svi moraju da pomognu.Slabim djelovanjem Islamska zajednica šalje poruku vehabijskim strukturama da bi možda mogli da naprave nešto što nigdje nijesu mogli u regionu, da je preuzmu u Crnoj Gori i da pokušaju da vehabizam nametnu kao zvaničnu verziju islama kod nas, što postoji još samo u Saudijskoj Arabiji”, rekao je Medojević, poručujući da se taj problem “ne smije držati na marginama”.

Besmislene tvrdnje Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori

Rifat Fejzić kazao je “Vijestima” da su apsolutno besmislene Medojevićeve tvrdnje da se on više bavio politikom, nego širenjem vjere.

“Nemam zaista komentar, a i te tvrdnje nemaju nikakve veze”, rekao je Fejzić.

On je ocijenio da je vehabizam problem svuda u regionu, a ne samo u Crnoj Gori, te da “slaba Islamska zajednica” ne može biti razlog jačanja vehabijskog pokreta.

“Mi možda jesmo brojčano manji, u odnosu na druge zemlje regiona, ali da je to razlog, potpuno je besmisleno”, zaključio je Fejzić.

Bonus video: