Vujanović upozorio Beograd: CPC nije takozvana crkva

"Vrlo podržava" ocjenu premijera Lukšića da podnesak i konstatacije u njemu nijesu u funkciji bliskih odnosa dviju država
184 pregleda 0 komentar(a)
Vujanović, Tadić, Foto: Arhiva Vijesti
Vujanović, Tadić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.11.2011. 09:25h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da se Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) ne može nazivati takozvanom jer se time vrijeđaju vjerska prava pripadnika te crkve.

U intervjuu za Televiziju Al Džazira za područje Balkana, Vujanović je rekao da je u podnesku Srbije, kojom se ta država pridružila SPC u tužbi protiv Crne Gore za povraćaj imovine pred sudom u Strazburu, ima nekoliko “neprihvatljivih konstatacija”.

Vujanović je dodao da “vrlo podržava” ocjenu premijera Igora Lukšića, nakon posljednjeg sastanka sa srpskim kolegom Mirkom Cvetkovićem, da podnesak i konstatacije u njemu nijesu u funkciji bliskih odnosa dviju država.

”To su konstatacije da je CPC takozvana, čime u suštini vjernike te crkve označavate takozvanim vjernicima, što faktički znači povredu vjerskih prava onog ko pripada toj crkvi. CPC ima onu poziciju koju ima sa aspekata kanonskog prava i ustrojstva, ali morate da poštujete ono što je pravo vjernika Crnogoraca koji pripadaju toj crkvi”, rekao je Vujanović.

On je naglasio da država treba da poštuje kanonsko pravo i ustrojstvo i da on to uvijek čini.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: