Administrativni odbor protiv ukidanja imuniteta Brajoviću

Vladajuća većina odbila je i predlog Pavlovića da se premijer Igor Lukšić odredi prema “eventualnoj političkoj odgovornosti ministra Brajovića”
0 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Arhiva Vijesti
Ivan Brajović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.11.2011. 12:54h

Administrativni odbor, voljom vladajuće većine, nije dao saglasnost da se ministru unutrašnjih poslova Ivanu Brajoviću oduzme imunitet radi vođenja krivičnog postupka po privatnoj tužbi Borivoja Bulatovića iz Danilovgrada.

Bulatović je Brajovića tužio zbog “neizvršenja presude podgoričkog suda, kojom se zahtijeva da mu se nadoknadi šteta zbog odluke Ministarstva da se drugoj osobi dodijeli njegov stan”.

Po tom predlogu uzdržani su bili Emilo Labudović (Nova), Velizar Kaluđerović i Vasilije Lalošević (SNP), te Koča Pavlović (PzP). Vladajuća većina odbila je i predlog Pavlovića da se premijer Igor Lukšić odredi prema “eventualnoj političkoj odgovornosti ministra Brajovića”.

“Bilo bi dobro da se od premijera zahtijeva da Vlada ispita političku odgovornost svog ministra, jer presuda nije bila ispoštovana u propisanom roku”, rekao je Pavlović.

Kaluđerović, koji je na predlog Pavlović bio uzdržan, kazao je da bi bilo “kontradiktorno tražiti političku odgovornost ako se ne izglasa skidanje imuniteta”. Uzdržani su bili i Lalošević i Mehmet Bardhi (Demokratski savez).

Kaluđerović je rekao i da prihvata dodatnu informaciju koju je ministar dostavio Odboru

Kaluđerović je rekao i da prihvata dodatnu informaciju koju je ministar dostavio Odboru, a u kojem objašnjava razloge zbog kojih nije postupio po presudi suda, ostavljajući javnosti da “dalje provjerava da li je to sve to tako bilo”.

“Skon sam da Admiistrativni odbor povjeruje tvrdnji ministra Brajovića, iako moram da kažem da imam ne malih dilemma je li to zaista tako”, istakao je Kaluđerović.

Nije postupljeno po pravosnažnoj presudi

On je podsjetio da je rješenjem Osnovnog suda od 17. oktobra 2009. godine utvrđeno da Ministarstvo nije postupilo po pravosnažnoj izvršnoj presudi tog suda iz 2008. godine.

”To je potvrđeno rješenjem Višeg suda od 20. novembra 2010. godine. Dakle, i Viši sud je potvrdio da nije postupljeno po pravosnažnoj presudi, a ministar nas obavještava o formiranju komisije za raspodjelu stanova i govori o aktima iz 2009. godine”, naveo je Kaluđerović.

Milorad Vuletić (DPS) kazao je da riječ o predmetu koji je star više od 20 godina, a koji je Brajović naslijedio od prethodnog ministra, sugerišući da bi Odbor trebao da se izjasni kao i u svakom prethodnom slučaju, odnosno da “nema osnova za skidanje imuniteta Brajoviću”.

Ističući da je nevjerovatna činjenica da “četiri ministarstva za 20 godina prebacuju ‘vruć krompir’”, Lalošević je istakao da se tome mora stati na put, dok je Labudović naglasio da bi on, da je na mjestu Brajovića, pošao na sud i objasnuio sve što ima.

Bonus video: