Častili se sa po 400, kazniće ih sa barem po 500 eura

Od 33 trenutno dostupna imovinska kartona poslanika, njih 13 to nije prijavilo u svojim imovinskim kartonima koji se mogu vidjeti na sajtu Agencije
892 pregleda 4 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Printscreen
Skupština Crne Gore, Foto: Printscreen
Ažurirano: 01.05.2018. 06:30h

Gotovo trećina poslanika vladajuće koalicije u Skupštini Crne Gore prekšrila je Zakon o sprečavanju korupcije jer u svojim imovinskim kartonima za prošlu godinu nisu prijavili novogodišnje bonuse.

Vladajuću koaliciju čine 42 poslanika Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Liberalne partije i manjinskih - Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i koalicije Albanci odlučno.

Generalni sekretar Skupštine Aleksandar Jovanović je sredinom decembra prošle godine potpisao rješenje kojem su svi poslanici vladajuće koalicije na decembarske plate dobili bonus koji je iznosio još oko 400 eura, odnosno 80 odsto prosječne zarade.

U rješenju stoji da su nagradili sebe na decembarsku platu zbog “značajnog doprinosa u aktivnostima radnih tijela, na sjednicama Skupštine i dodatnog angažovanja”.

Međutim, od 33 trenutno dostupna imovinska kartona poslanika, njih 13 to nije prijavilo u svojim imovinskim kartonima koji se mogu vidjeti na sajtu Agencije.

Uvidom u imovinske kartone za prošlu godinu može se vidjeti da to nisu uradili poslanici DPS-a Obrad Mišo Stanišić, Mirsad Murić, Ana Nikolić, Maja Bakrač, Željko Aprcović, Filip Vuković, Nikola Rakočević, Jovanka Laličić, Radule Novović, Momčilo Martinović i tadašnji poslanik Petar Smolović.

Smolović je u međuvremenu podnio ostavku na poslaničko mjesto jer je krajem januara prešao na mjesto prvog čovjeka Bijelog Polja.

Bonus na decembarsku platu nisu prijavili ni potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu (Albanci odlučno) i poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

Zakonom o sprečavanju korupcije precizirano je da se u imovinskim kartonima moraju navesti tačni i potpuni podaci o imovini i prihodima. U suprotnom im prijeti novčana kazna od 500 do 2.000 eura, stoji u članu 103 Zakona. Iz Agencije za sprečavanje korupcije kazali su da je u toku obrada pristiglih kartona, nakon čega će uslijediti njihova provjera a u skladu sa Godišnjim planom provjere.

“Nakon završetka provjere, biće poznato da li je došlo do bilo kakvih kršenja odredbi zakona u ovoj oblasti. Agencija će, ukoliko utvrdi da je došlo do povrede zakona, pokrenuti prekršajne i upravne postupke protiv onih javnih funkcionera koji u zakonom propisanom roku nisu podnijeli redovan godišnji izvještaj o prihodima i imovinu za 2017. godinu, kao i protiv onih javnih funkcionera koji su predali izvještaj, ali sa nepotpunim i netačnim podacima”, rečeno je “Vijestima” iz Agencije na čijem je čelu Sreten Radonjić.

Među dobitnicima bonusa su i oni koji nisu cijele godine bili poslanici.

Tako je Radule Novović u poslaničkoj klupi DPS-a od februara.

Sanja Pavićević i Mićo Orlandić članovi su Skupštine od kraja jula, gdje su zamijenili članove svoje partije Sanju Vlahović, odnosno Vujicu Lazovića.

Vlahovićeva je prešla na mjesto ambasadora u Rimu a Lazović ambasadora u Ljubljani. Momčilo Martinović je poslanik od septembra.

Bonus prijavili Brajović i još 19 poslanika vladajuće koalicije

Svoje decembarske bonuse u svojim imovinskim kartonima prijavilo je 20 poslanika vladajuće koalicije, na čelu sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem. Osim Brajovića, to je uradio i njegov partijski kolega Mićo Orlandić. Iz redova DPS-a bonus su prijavili predsjednik kluba poslanika Miodrag Radunović, Marta Šćepanović, Petar Ivanović, Marija Ćatović, Predrag Sekulić, Suad Numanović, Branko Čavor, Luiđ Škrelja, Nada Drobnjak, Milorad Vuletić, Branka Tanasijević, Mihailo Anđušić, Dragutin Papović, Sanja Pavićević i Miloš Nikolić.

Bonus je prijavljen i u kartonima Adrijana Vuksanovića iz HGI, Nedžada Dreševića iz BS i Andrije Popovića iz LP.

Na sajtu još nema kartona za devet poslanika koji su dobili bonuse u decembru

U registru Agencije još nisu dostupni godišnji imovinski kartoni za 2017. za devet poslanika DPS-a.

Zbog toga “Vijesti” nisu mogle utvrditi da li su plus na decembarskoj plati prijavili i potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović i poslanici Tarzan Milošević, Daliborka Pejović, Andrija Nikolić, Halil Duković, Bogdan Fatić, Aleksandra Vuković, Miodrag Vuković i Danijel Živković.

Inače, svi poslanici imali su obavezu da do 31. marta Agenciji dostave svoje imovinske kartone, koji prije postavljanja u registar prolaze kontrolu.

Bonus video: