Poslanicima po 2.000, a odbornicima 130 eura

I kada se sve to skupi na „gomilu“, najveću mjesečnu platu primaju odbornici u Budvi i Baru, po 200, u Tivtu 128, a u Ulcinju 130 eura
0 komentar(a)
Krsto Ljubanović, Budva, Foto: Vuk Lajović
Krsto Ljubanović, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 17.11.2011. 19:30h

I dok njihove kolege u republičkom parlamentu primaju gotovo astronomske plate, do čak i 2.000 eura, te imaju brojne beneficije, biti političar na primorju, odnosno predstavnik građana u lokalnim skupštinama, više je nego nezahvalan posao, plaćen i više od deset puta manje nego onaj u Podgorici.

Mjesečne nadoknade odbornicima u primorskim opštinama su od 120 do 200 eura i, što je najgore, neredovno se isplaćuju. O ostalim beneficijama nema ni govora, pa tako jelo u skupštinskom restoranu, upotreba službenih automobila, na koje su navikle njihove partijske kolege udobno smještene u crnogorskom parlamentu, misaone su imenice za primorce.

Po koja opština izašla je u susret svojim predstavnicima naroda te im plaća, mada tek po pola dnevnice, članstvo u skupštinskim odborima, ili pak po sjednici parlamenta isplati dnevnicu.

I kada se sve to skupi na „gomilu“, najveću mjesečnu platu primaju odbornici u Budvi i Baru, po 200, u Tivtu 128, a u Ulcinju 130 eura.

Inicijativa odbornika opozicionog budvanskog SNP-a Božidara Vujičića da se plate odbornika povećaju sa sadašnjih 200 na 500 eura, iako nije uvrštena u dnevni red skupštinskog zasjedanja, naišla je na podršku gotovo cijelog skupštinskog saziva.

Pitanje da li oni koji odlučuju o budućnosti grada treba da imaju simbolične, ili zaista nadoknade vrijedne posla koji obavljaju, ostalo je bez odgovora.

Mada su iz vladajuće budvanske koalicije DPS-SDP bile protiv tolikog povećanja zarada, ostali su pri stavu da je povećanje naknada lokalnim političarima potrebno.

Plate odbornicima u Budvi nijesu mijenjane punih sedam godina, od kada je dolaskom na vlast tadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača, kao jednu od odluka poboljšanja položaja zaposlenih u lokalnoj upravi, donio i onu o povećanju naknada predstavnicima građana u SO.

Mada se mogu pohvaliti da su im mjesečne zarade najveće, budvanski političari drže i drugi neslavni rekord - do prije mjesec dana dugovalo im se čak deset naknada. Opština je onda uplatila pet, ali je ostao još toliki dug.

“Mizerno je da neko ko predstavlja narod, ko donosi tako bitne odluke, nekada ’teške’ na desetine miliona eura, prima svega 200 eura. Govorimo i o tom finansijskom stimulansu. Jer koji mladi čovjek danas može biti motivisan da se bavi ovim poslom, da uđe u politiku”, pojasnio je Vujičić svoj predlog, navodeći da je protekle četiri godine bio jedini odbornik SO Budva koji se odrekao odborničke naknade u korist vrtića „Ljubica Jovanović-Maše“.

Vujičić je pojasnio da Opština može od budžeta namijenjenog za sport, koji je samo tokom ove godine projektovan na tri miliona eura, izdvojiti četiri procenta za povećanje odborničkih plata.

Taj predlog djelimično je podržao i šef budvanskog parlamenta Krsto Ljubanović, koji je kazao da se zarade odbornicima moraju kroz plan budžeta za narednu godinu povećati, ali ne za predloženih 500 eura, već za nižu svotu.

“Izvršna vlast treba da povede računa o položaju odbornika i njihovim zaradama, pa i ovo je jedan apel onima koji će projektovati budžet da uzmu u obzir i povećanje zarada”, kazao je Ljubanović i dodao da je “protiv da se od sporta uzima kako bi se povećale zarade odbornika“.

Iz PzP-a bili su protiv povećanja plata odbornicima, ne zato što su one velike, već, kako su pojasnili, zato što i dalje zaposleni u lokalnoj upravi, javnim ustanovama i preduzećima koja su na budžetu ne primaju redovno zarade.

Šefu plata 1.400 eura

Najvećom platom u budvanskom parlamentu može se pohvatili upravo predsjednik Krsto Ljubanović, koji tu funkciju obavlja profesionalno, pa mu je, u skladu sa tim, i plata oko 1.380 eura, zaračunata po koeficijentu važećem za lokalne funkcionere.

Upravo ta činjenica bila je i jedna od opsaki odbornika Vujičića da je plata predsjednika parlamenta čak sedam puta veća od odborničke.

“Ne možete vi koji primate platu od 1.400 eura da određujete koliko ćemo mi da primamo”, kazao je Vujičić, osvrćući se na primanja šefa parlamenta.

Bonus video: