Bugarska će podržati Crnu Goru 9. decembra

Crna Gora učestvuje na Ministarskom sastanku u svojstvu zemlje prijatelja Salzburškog foruma, a taj status imaju i druge zemlje zapadnog Balkana
0 komentar(a)
Salzburski forum, Foto: Gov.me
Salzburski forum, Foto: Gov.me
Ažurirano: 16.11.2011. 18:14h

Bugarska će, na predstojećoj sjednici Evropskog savjeta 9. decembra, pružiti punu podršku Crnoj Gori za određivanje datuma i početak pregovora sa Evropskom unijom, najavio je ministar unutrašnjih poslova te zemlje Cvetan Cvetanov u razgovoru sa crnogorskim kolegom Ivanom Brajovićem.

Brajović je, kako je saopšteno iz Vlade, sa Cvetanovim razgovarao na marginama ministarskog sastanka Salzburškog foruma u bugarskom gradu Pravetsu.

"Cvetanov je istakao da njegova zemlja visoko cijeni napore Crne Gore na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) i podržava dosadašnje rezultate u realizaciji sedam prioriteta koje je Unija postavila pred crnogorsku administraciju", kaže se u saopštenju.

Brajović i Cvetanov su konstatovali da ne postoje otvorena pitanja u saradnji dvije države u oblasti unutrašnjih poslova i istakli zadovoljstvo planom realizacije budućih aktivnosti.

Crna Gora učestvuje na Ministarskom sastanku u svojstvu zemlje prijatelja Salzburškog foruma, a taj status imaju i druge zemlje zapadnog Balkana.

Članice Salzburškog foruma su Austrija, Bulgarska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija, dok Hrvatska ima status posmatrača.

U cilju promocije bezbjednosti i saradnje u Evropi u skladu sa EU standardima, Salzburški forum je razvio Strategiju, koja kao prioritet definiše podršku zemljama zapadnog Balkana na putu prema Uniji.

Na ovogodišnjem Forumu posebna pažnja je posvećena pitanjima uspostavljanja dodatnih mjera koje će preduprijediti ugrožavanje pozitivnih ocjena procesa liberalizacije viznog režima, sprječavanju ilegalnih migracija iz zemalja zapadnog Balkana ka EU i definisanju saradnje u borbi protiv kompjuterskog kriminala.

Brajović će sjutra predsjedavati šestim sastankom Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi.

Bonus video: