Medojević: Francuska koči datum početka pregovora Crne Gore

"Francuska formalno koristi obrazloženje da Crna Gora nije pokazala vidljive rezultate u borbi protiv organzovanog kriminala i korupcije"
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2011. 14:45h

Lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević kazao je da "najnoviji razvoj događaja pokazuje da Francuska ima sve veće rezerve prema tome da se Crnoj Gori da datum početka pregovora sa EU", uz napomenu da Pariz za takav stav koristi obrazloženje da "Podgorica nije pokazala vidljive rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije".

Takvu poruku Medojević je prenio potpredsjedniku Vlade i ministru pravde Dušku Markoviću, sa kojim je razgovarao o aktivnostima prlamenta i Vlade, a naročito Markovićevog resora u vezi sa dobijanjem datuma pregovora.

"Francuska formalno koristi obrazloženje da Crna Gora nije pokazala vidljive rezultate u borbi protiv organzovanog kriminala i korupcije. Vjerovatno tu ima i nekih regionalnih konotacija. Možda Francuska ne želi Crnoj Gori da odobri datum pregovora zato što Njemačka Srbiji ne da status kandidata", pojasnio je Medojević.

On je naglasio da bi bilo potrebno stvoriti političku sinergiju da bi iz Crne Gore bila poslata jasna poruka da je Podgorica spremna da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Svi, od policije, tužilaštva, Vlade, parlamenta do medija, moraju biti svjesni svoje odgovornosti, jer se ovih dana odlučuje da li će Crna Gora nastavti evropske integracije ili će one biti zaustavljena. A svako zaustavljanje evropskih integracija Crne Gore biće nagrada za organizovani kriminal i za sve ekstremiste u region", uvjeren je Medojević.

Ističući da je Markovića upoznao i sa očekivanjima parlamentaraca Bundestaga, koji se, kako je rekao, najviše interesuje za pitanjia bezbjednosti, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i za reforme pravosuđa, lider PzP-a je kazao da je izuzetno bitno da iz Crne Gore u narednih nekoliko nedjelja do Evrope stignu dobre vijesti.

"Postoje strukture koje imaju ozbiljne rezerve i smatraju da Crna Gora ne treba da dobije datum pregovora", rekao je Medojević, nakon jednosatnog susreta sa Markovićem.

Bonus video: