Vlast podržava, opozicija se protivi reizboru sudije Međedovića

Poslanik Socijalističke narodne partije Neven Gošović rekao je da nema dileme da neće, niti mogu podržati predlog za reizbor Međedović
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2011. 13:11h

Poslanici vladajuće koalicije najavili su da će podržati reizbor Fetije Međedović za sudiju Ustavnog suda i imenovanje Erdana Feratovića za osnovnog državnog tužioca u Plavu, dok su predstavnici opozicije protiv tih predloga, zbog neefikasnosti Suda i tužilaštva.

Poslanici će se o predlozima crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića i vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić izjasniti na kraju današnjeg zasijedanja.

Poslanik Socijalističke narodne partije Neven Gošović rekao je da nema dileme da neće, niti mogu podržati predlog za reizbor Međedović.

“Niti za bilo kog sudiju Ustavnog suda, imajući u vidu neefikasnost u radu koja pokazuje da je prisutna potpuna politička zavisnost u odlučivanju tog suda, prije svega od izvršne vlasti”, rekao je on.

Opozicija: Ustavni sud je najefikasniji

Gošović je ocijenio da je Ustavni sud najneefikasniji sud u Crnoj Gori, ali da se to krije od očiju javnosti. On je ukazao na postupanje Suda po predmetima te partije, o kojima još nije odlučio.

U pojedinim predmetima, kako je kazao, izvjestilac je sudija Međedović.

Iz Pokreta za promjene (PzP) su poručili da bi, budući da je Međedović već devet godina sudija i da se “ne možemo baš pohvaliti činjenicom da je Sud autonomna ustanova”, bilo korektno prema javnosti obrazložiti šta je to preporučuje za još jedan mandat.

Poslanik Nove srpske demokratije Emilo Labudović je, kako je rekao, izrazio protest zbog načina na koji se sve odvija, od činjenice da su naglo pristupili izboru važnog činovnika u državi.

On je rekao da je za glas protiv reizbora Međedović dodatan motiv i nezadovoljstvo njenim i radom Suda.

On je rekao da je za glas protiv reizbora Međedović dodatan motiv i nezadovoljstvo njenim i radom Suda.

Vaselj Siništaj je, u ime kluba albanskih poslanika, rekao da, što se tiče rada Međedović, nemaju bitnije zamjerke, ali je ukazao da u Upravnom, Apelacionom, Ustavnom i Vrhovnom sudu nema nijednog sudije albanske nacionalnosti.

On smatra da crnogorski predsjednik, bez obzira na mjesto potpredsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), treba da dokaže da je predsjednik svih građana.

“To očekujemo i onda možemo govoriti i da su ovakvi predlozi prihvatljivi i onda bi i Albanci podržali vaše predloge”, rekao je on.

Radulović: Zatočeno tužilaštvo

Vujanović je kazao da nikad nije birao radnike po partijskoj ili nacionalnoj pripadnosti, i da dijeli stav Siništaja da sve manjinske zajednice treba svuda da budu zastupljene.

Vujanović je ukazao da se bilo koji predlog svodi na polemiku da li je Ustavni sud kvalitetan ili ne, dodajući da o tome treba javnost da sudi. “Javnost ima stav, ono što je moje saznanje iz sastanaka sa gostima iz okruženja i regiona je vrlo visoko uvažavanje tog suda”.

Poslanik DPS-a, Miodrag Vuković je, izjašnjavajući se o predlogu Čarapić za imenovanje Feratovića, rekao da je dovoljna činjenica da iza predloga stoji struka i tužioci.

Poslanik DPS-a, Miodrag Vuković je, izjašnjavajući se o predlogu Čarapić za imenovanje Feratovića, rekao da je dovoljna činjenica da iza predloga stoji struka i tužioci.

Poslanik PzP-a Branko Radulović poručio je da je naše tužilaštvo zatočeno, unutar i spolja.

“Naše tužilaštvo, ovakvo kakvo je, treba ukinuti i izvršiti reizbor novog tužilaštva, samostalnog, koje će suditi prema pravdi i neće biti selektivno. Zbog našeg tužilaštva, ne samo što nijesmo slobodna država jer tužilašto sudi selektivno, već je to koštalo državu milijarde eura”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, oni su protiv predloga, jer su, kako je naveo, "za smjenu Čarapić i svih ostalih".

Poslanici bez podataka o kandidatima

Labudović je kazao da će glasati protiv tog predloga, naglašavajući apsurd odnosa koji poslanici imaju prema predlozima, da moraju da odlučuju o nekom o kom, osim šturih biografskih, nemaju druge podatke.

On će najavio da će glasati protiv i zbog činjenice da se Feratović bira u tužilačku organizaciju Plava, gdje se nalazi veliki dio graničnog dijela prema Kosovu, “gdje caruje otvoreni šverc svih mogućih roba, uključujući čak i šverc ljudi”.

“Ne samo što se policija pravi naivna i ne zaustavlja to, već tužilačka organizacija ne smije prstom da mrdne na činjenicu da se javno zna ko i pod čijom zaštitom švercuje oružje i šumske asortimente i drogu, i otvoreno se sumnja da tim prostorom prolazi i šverc ljudima”, kazao je on.

Labudović je rekao da ne može da digne ruku sve dok tužilačka organizacija sa policijom na tom polju ćuti i zatvara oči.

Džavid Šabović je saopštio da će klub SDP-a podržati taj predlog, jer se radi o čovjeku koji stručnim i moralnim kvalitetima zaslužuje da bude izabran.

Galerija

Bonus video: