Opozicija čeka Krivokapića da odluči o posjeti zemljama EU

Za 7 dana će biti poznat stav Njemačke i Holandije o datumu pregovora sa Crnom Gorom, a još nije potekao nikakav predlog od predsjednika Skupštine za sastanke
0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.11.2011. 23:36h

Opozicioni poslanici saopštili su juče da još nema ništa od njihove inicijative da se parlamentarci podijele u nekoliko grupa i posjete parlamenta članica EU koje se dvoume da li da podrže početak pregovora Crne Gore sa EU, o čemu konačnu odluku donose šefovi država ili vlada članica EU na samitu 9. decembra. Odluke šefa parlamenta Ranka Krivokapića o tome nema, iako je inicijativa podnijeta prije desetak dana.

Potpredsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i međunarodne odnose Vasilije Lalošević (SNP) optimista je da će parlamentarna delegacija ipak otputovati u neku od zemalja koje bi mogle biti kočnica na daljem evropskom putu. Iako će u narednih sedam dana biti poznat stav Njemačke i Holandije o datumu pregovora sa Crnom Gorom do sada nije potekao nikakav predlog od predsjednika Skupštine.

„Očekujem da će doći inicijativa da se pođe u holandski parlament.

Očekujem da otputujem, ali ne znam kada bi to moglo da se desi, jer ne zavisi od nas“, kazao je Lalošević, ističući da se evropskim parlamentarcima mora prenijeti poruka da su svi u Crnoj Gori na istom kolosijeku povodom integracija.

Izrugivanje opoziciji

Zamjenik predsjednika Nove srpske demokratije Goran Danilović kazao je da Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) opstruira i izvrgava ruglu to što su, nakon savjeta kolega iz njemačkog Bundestaga da posjete Holandiju, Finsku i eventualno Belgiju, predložili Kolegijumu da otputuju u zemlje koje su „problematične“.

Objašnjavajući kako su informaciju da bi valjalo otputovati u te zemlje „dobili od prijatelja iz Evrope“, te da to nije bila ideja opozicije, Danilović je ocijenio da MVPEI možda „ima bolje i sigurnije informacije od pojedinih evropskih parlamentaraca sa desetogodišnjim iskustvom“.

„Opet imamo primitivnu predstavu kod pojedinaca da bi u ovoj kampanji, pred dobijanje datuma pregovora, naglašeno učešće opozicije stvorilo utisak u javnosti da smo i mi doprinijeli procesu integracija. To je i jedan od razloga zbog kojih imamo neku vrtu opstrukcije MVPEI“, kazao je Danilović „Vijestima“.

Bonus video: