Šoć: Nije bitan Vujanovićev novi mandat nego povratak Đukanovića

Šoć ipak smatra da to ne bi bilo realno, već da je čitava dilema otvorena "kao priprema nečega"
0 komentar(a)
Dragan Šoć, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Šoć, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.11.2011. 12:40h

Dilema da li će se Filip Vujanović opet kandidovati za funkciju predsjednika Crne Gore prvenstveno je političko pitanje, jer predstavlja test za njegovu odlučnost da vodi autonomnu politiku, smatra bivši ministar pravde, Dragan Šoć.

Vujanović je u nedjelju na Cetinju rekao da trenutno ne razmišlja o tome da li će se još jednom kandidovati za predsjedničku funkciju jer je maksimalno posvećen obavezama koje trenutno ima kao šef države.

Šoć je kazao da nije pitanje hoće li Vujanović tražiti novi mandat i ima li pravo na njega, nego da li će se Milo Đukanović vratiti u politički život Crne Gore preko funkcije šefa države.

"U političkom smislu to je veoma važno – ukoliko Đukanović kao šef partije odluči da se kandiduje, i ako Vujanović kao potpredsjednik stranke i aktuelni predsjednik države odluči da se kandiduje, onda to neminovno za političku posledicu ima sukob unutar stranke, što nije nimalo uobičajeno", ocijenio je Šoć.

Postoji šansa i za Đukanovića

Prema njegovim riječima, to je politička dilema i krupno pitanje, jer Đukanović kao lider Demokratske partije socijalista ima pravo da kaže da je po prirodi stvari on taj koji hoće da preuzme funkciju predsjednika države.

Šoć je pojasnio da u toj situaciji Vujanović može da se saglasi i prepušti funkciju, čime bi pitanje njegovog novog mandata postalo potpuno irelevantno.

Prema riječima Šoća, na Vujanovića sada vrše pritisak kroz pitanje – a šta ćeš ti da radiš kad ti isteknu dva mandata.

Šoć ipak smatra da to ne bi bilo realno, već da je čitava dilema otvorena "kao priprema nečega".

"Ja shvatam da je to pritisak na Vujanovića, da se testira njegova politička odlučnost da vodi politiku koja je ipak autonomnija i izlazi iz onog klišea 'klimoglavljenja' Đukanoviću", rekao je on.

Prema riječima Šoća, na Vujanovića sada vrše pritisak kroz pitanje – a šta ćeš ti da radiš kad ti isteknu dva mandata.

Vujanović se, kako je dodao, politički opredijelio da kaže da je daleko od toga i da neće da se izjašnjava.

Bonus video: