Predsjednici opština bi trebalo da unaprijede koordinaciju

“U izvještaju se naglašava potreba da opštine ulažu više finansijskih sredstava u razvijanje vještina zaposlenih s ciljem postizanja boljeg učinka", ocijenila je Ramguti
0 komentar(a)
UNDP u Crnoj Gori, Foto: Undp.org.me
UNDP u Crnoj Gori, Foto: Undp.org.me
Ažurirano: 11.11.2011. 13:55h

Predsjednici opština trebalo bi unaprijede koordinaciju kako bi obezbijedili savremeni rad zaposlenima i uskladili učinak sa maksimumom njihovih potencijala, smatra zamjenik stalnog predstavnika Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Lovita Ramguti.

U Analizi funkcija i kapaciteta upravljanja ljudskim resursima u crnogorskim opštinskim administracijama, koja je predstavljena u petak, učestovali su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Zajednica opština, Uprava za kadrove, Delegacija EU u Crnoj Gori i UNDP.

Ramguti: Treba ulagati više u razvijanje vještina zaposlenih

Ramguti je na konferenciji za novinare rekla da je analiza važna jer se opštine tokom perioda krize suočavaju sa izazovom poboljšanja učinka.

"Funkcije ljudskih resursa u opštinskim administracijama moraju se aktivnije koristiti”, ocijenila je Ramguti.

“U izvještaju se naglašava potreba da opštine ulažu više finansijskih sredstava u razvijanje vještina zaposlenih s ciljem postizanja boljeg učinka.

Funkcije ljudskih resursa u opštinskim administracijama moraju se aktivnije koristiti”, ocijenila je Ramguti.

Razvoj ljudskih resursa je, kako je ocijenila, glavni faktor ekonomskog razvoja i stvaranja znanja.

“Taj razvoj je istaknut i u globalnoj političkoj agendi kao i u politikama mnogih međunarodnih organizacija, uključujući UN i EU”, kazala je Ramguti.

Jovović: Treba znati kakvim kadrom raspolažu opštine

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Mladen Jovović rekao je da je kadar u lokalnim samoupravama jedan od najznačajnijih elemenata u obezbjeđivanju zakonitosti i stručnosti rada opština.

“Svaka od 21 opštine prepoznala je određene slabosti u pogledu kvaliteta zapošljavanja, ali sve opštine žele da poboljšaju upravljanje ljudskim resursima”, rekao je Jovović

“U tom kontekstu važno je znati sa kakvim kadrom raspolažu lokalne samouprave, kako u pogledu kvantiteta tako i kvaliteta resursa”, naveo je on. Jovović je kazao da je analiza pokazala slabosti u kvalitetu planiranja ljudskim resursima.

“Svaka od 21 opštine prepoznala je određene slabosti u pogledu kvaliteta zapošljavanja, ali sve opštine žele da poboljšaju upravljanje ljudskim resursima”, rekao je on. Jovović je najavio da će se veći dio preporuka iz analize sprovesti Nacionalnom strategijom treninga za lokalnu samoupravu.

“Upravljanje ljudskim resursima je u osnovi uspješnosti lokalne samouprave, jer ako opštinski zvaničnici i službenici rade efikasno bolje će odgovoriti na izazove opština”, ocijenio je on.

Bonus video: