Odbornici NOVE traže gradskog ombudsmana

Funkciju gradskog ombudsmana bi trebalo da obavlja vanstranačka, pravno i stručno kvalifikovana osoba, koju bi birala Skupština
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2011. 16:45h

Odbornik Nove u Skupštini Glavnog grada Miodrag Bešović smatra da je Glavnom gradu potreban ombudsman, jer građani sve teže ostvaruju svoja prava, a postoji i nekoliko primjera da lokalna uprava svojim djelovanjem utiče na kršenje zakona.

Funkciju gradskog ombudsmana bi, prema njegovim riječima, trebalo da obavlja vanstranačka, pravno i stručno kvalifikovana osoba, koju bi birala Skupština Glavnog grada u propisima koji predviđaju rad te institucije.

"Sve su češće pojave i nekontrolisanog uvođenja sve većih obaveza građana i privrednika prema Glavnom gradu", rekao je Bešović.

Bešović je podsjetio da između Glavnog grada i građana postoji veliki broj imovinskih sporova, te da su ti sudski procesi i oni sa privrednim društvima i nevladinim organizacijama često prekomjerno dugi.

"Takođe, dešavali su se slučajevi kada su bila ugrožena i prava lica sa posebnim potrebama, a gradska uprava nekad je ugrožavala prava i vjerskim zajednicama. Sve su češće pojave i nekontrolisanog uvođenja sve većih obaveza građana i privrednika prema Glavnom gradu", rekao je Bešović.

Za fizička i pravna lica

Odbornik Nove istakao je da u prilog osnivanju takve institucije govori i to što su u većini gradova u državama u okruženju prije više godina uveli gradskog ombudsmana, pri čemu je došlo do očigledno veće decentralizacije, transparentnosti i demokratizacije lokalne samouprave.

"Iako je Skupština glavnog grada 2007. godine donijela odluku o osnivanju Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave, koji u svojoj nadležnosti ima mnoge funkcije gradskog ombudsmana, to nije dalo posebne rezultate u zaštiti prava građana Podgorice", kazao je Bešović.

Pravo na podnošenje pritužbi ombudsmanu bi, prema njegovim riječima, imalo svako fizičko ili pravno lice, domaće ili strano, koje smatra da su mu aktom, radnjom ili nepostupanjem gradske uprave i javnih službi koje je osnovao Glavni grad povrijeđena prava.

Nadležnosti zaštitnika

Bešović je istakao da bi u opisu posla zaštitnika građana u Glavnom gradu bila zaštita individualnih i kolektivnih prava i interesa građana, kontrola rada gradske uprave Podgorice, kao i javnih službi čiji je osnivač Glavni grad.

"Takođe bi u svojem radu ombudsman mogao podnositi inicijative za izmjene, dopune ili donošenje novih zakona i drugih propisa i opštih akata ako do povrede prava građana dolazi zbog nedostatka u propisima. Gradski ombudsman bi davao mišljenja na nacrt propisa ili opšteg akta Glavnog grada kada se njime uređuju pitanja od značaja za zaštitu i unapređenje prava i interesa građana", naveo je Bešović.

Značajan elemenat zaštite prava bila bi, prema njegovim riječima, i mogućnost podnošenja inicijativa za pokretanje postupka pred Ustavnim sudom za ocjenu ustavnosti i zakonitosti zakona, drugih propisa i opštih akata kojim se uređuju prava građana na lokalnom nivou.

Galerija

Bonus video: