Kod koga ići radi dobijanja pregovora sa EU

Njemačka, Francuska, Švedska, Holandija, Belgija i vjerovatno Velika Britanija.bliže su da u decembru blokiraju, nego da daju datum pregovora Crnoj Gori
0 komentar(a)
Genci Nimanbegu, Foto: Boris Pejović
Genci Nimanbegu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.11.2011. 08:39h

Ukupno šest od 27 članica Evropske unije bliže su odluci da na decembarskom samitu šefova država i vlada blokiraju Crnu Goru, nego da joj daju datum pregovora. To su Njemačka, Francuska, Švedska, Holandija, Belgija i vjerovatno Velika Britanija.

To je zaključak crnogorskih poslanika koji su u posljednje tri sedmice imali sastanke sa holandskim i njemačkim parlamentacima i diplomatama Njemačke i Mađarske.

Član odbora za međunarodne odnose i evropske integracije Genci Nimanbegu(Forca) je rekao da je, na osnovu sastanaka sa predstavnicima EU, zaključak članova odbora da bi trebalo komunicirati sa predstavnicima tih država.

“Sugerisano nam je od strane mađarske delegacije sa kojima smo razgovarali prethodne sedmice da parlamentarna diplomatija, odnosno parlamentaci spakuju kofere i da se posjete te države (Njemačka, Francuska, Švedska, Holandija, Belgija i Britanija) u cilju lobiranja za datum pregovora”, rekao je Nimanbegu “Vijestima”.

On nije mogao da precizira da li su i od holandskih parlamentaraca dobili sugestije da posjete konkretno te države EU jer je sastanak sa njima bio prije tri sedmice.

Slične preporuke su, prema informacijama “Vijesti” dobili i lideri Nove i PzP Andrija Mandić i Nebojša Medojević te poslanik SNP-a Predrag Bulatović tokom nedavne zvanične posjete Njemačkoj.

Od ranije je poznato da se Njemačka i Francuska uputili članicama EU i Evropskoj komisiji “non paper” u kojem predlažu da se odluka o otvaranju pregovora sa Crnom Gorom odloži najranije za jun sljedeće godine, uz spisak novih uslova koje bi Podgorica do tada morala da ispuni. Takođe, šef Delegacije EU u Podgorici Leopold Maurer indirektno je ukazao da Holandija nije sklona odluci da Crnoj Gori odobri datum pregovora.

Belgija već tradicionalno, kada je riječ o politici proširenja EU, ima slične stavove kao i Njemačka i Holandija, Švedska je neprijatno iznenađenje, dok za Britaniju niko sa sigurnošu ne tvrdi da nije naklonjena Crnoj Gori kada je riječ o datumu pregovora.

Belgija već tradicionalno, kada je riječ o politici proširenja EU, ima slične stavove kao i Njemačka i Holandija, Švedska je neprijatno iznenađenje, dok za Britaniju niko sa sigurnošu ne tvrdi da nije naklonjena Crnoj Gori kada je riječ o datumu pregovora

On je naveo da očekuje da će EK taj pristup, prema kojem se odmah otvaraju poglavlja koja slove za najteža, detaljnije obrazložiti članicama EU.

“Zato bih sačekao nekoliko sedmica. Ne mislim da su stvari takve da Evropski savjet zasigurno neće odobriti otvaranje pregovora sa Crnom Gorom”, rekao je Lukšić.

Bonus video: