Poljska lobira za Crnu Goru

Prije nego što je objavljen Izvještaj o napretku za Crnu Goru Evropske komisije, poljska diplomatija odbijala je da se izjasni o tome da li će da gura Crnu Goru
0 komentar(a)
Tusk, Poljska, Angela Merkel, Foto: Getty Images
Tusk, Poljska, Angela Merkel, Foto: Getty Images
Ažurirano: 09.11.2011. 07:50h

Od dopisnice Vijesti iz Brisela

Poljski diplomata Artur Harazim rekao je da se još vode razgovori o mogućnosti da Crna Gora dobije datum pregovora o ulasku u EU u decembru na samitu lidera zemalja EU i dodao je da njegova zemlja nastoji uvjeriti sve zemlje članice da propuste Crnu Goru.

Artur Harazim, čija zemlja predsjedava Unijom do kraja godine, nije tajio da "neke zemlje žele da se to pitanje odloľži". Riječ je o Francuskoj i Njemačkoj koje smatraju da odluku o Crnoj Gori treba odložiti za naredni samit lidera EU u junu 2012.

"Vjerujem da će Evropski savjet ipak donijeti neke odluke 9. decembra”, rekao je Harazim, direktor Odsjeka za Evropu u poljskom ministarstvu spoljnih poslova, na briselskoj tribini o proširenju koju je organizovao institut EPC.

Prije nego što je objavljen Izvještaj o napretku za Crnu Goru Evropske komisije, poljska diplomatija odbijala je da se izjasni o tome da li će da gura Crnu Goru. Ali, pošto je ocjena Evropske komisije pozitivna, Varšava, kojoj je proširenje Evropske unije jedan od tri glavna cilja tokom predsjedavanja, odlučila je da se ubaci u višu brzinu unutarevropskog lobiranja.

"Naš posao je da radimo sa onim zemljama koje su po ovom pitanju još skeptične", rekao je Harazim.

To je bio njegov komentar na pitanje “Vijesti” da komentariše nezvanični dokument (non-paper) Njemačke i Francuske u kojem su te dvije zemlje zatražile da se konačna odluka o kandidaturi Srbije i određivanje datuma pregovora Crnoj Gori odloži sa decembarskog na neki od narednih samita.

Istovremeno, visoki funkcioner u Evropskoj komisji Stefano Sanino, nije želio detaljnije govoriti o pritiscima Berlina i Pariza dok su radili na Izvještaju o napretku za Crnu Goru. "Evropska komisija ne postoji u političkom vakuumu. Normalno je da sarađujemo sa svim zemljama, Njemačkom, Francuskom, Italijom, Belgijom, svima. Mi jesmo hrabri, ali nijesmo kamikaze", rekao je u šali Sanino.

Njegova slika je bila šira: Vrata EU ostaju otvorena, ali uz ispunjavanje uslova.

Europarlamentarka Ulrike Lunaček bila je, pošto nije funkcionerka, slobodnija u svojoj procjeni situacije.

"Što se tiče francusko-njemačkog predloga, naravno da je svako za to da se zakoni ne samo proglase nego i primjenjuju, i naravno da smo zato da se borba protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori pojača. Ali, ja mislim da ta namjera da se odloľže pregovori nije donesena zbog te brige, nego zato da se generalno odloži proširenje", rekla je Lunaček.

Maurer se nada nagradi

Šef Delegacije EU u Podgorici Leopold Maurer nada se da će Evropski savjet nagraditi napore Crne Gore u decembru ali, kako je kazao, ne želi da spekuliše o njihovoj odluci. Maurer je, gostujući u emisiji Radija Antena M, kazao da neće da prejudicira odluku Evropskog savjeta, prenosi MINA:

„Ubijeđen sam da, uprkos problemima koji postoje u EU, neće blokirati pridruživanje Crne Gore. Unija je ozbiljna po tom pitanju i odluci koju treba da donesu. Da nije tako ne bi se bavili regionom, ne bi njeni predstavnici boravili i provjeravali stanje i napredak ovdje“.

Maurer je kazao da borba protiv korupcije i organizovanog kriminala mora biti Vladin prioritet: „Nadamo se da će Vlada činiti sve da bilježi rezultate u toj oblasti. To je važno da se pokaže da se ne čini kako bi se dobio datum počinjanja pregovora, već zbog regulisanja tog problema u samoj državi".

Bonus video: