Maurer očekuje da Evropski savjet nagradi Crnu Goru u decembru

Glavni pregovarač treba da razumije evropsko zakonodavstvo, jer se radi o stručnom tekstu, ali i crnogorsko, kaže Maurer
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2011. 11:28h

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Leopold Maurer, nada se da će Evropski savjet nagraditi napore Crne Gore u decembru ali, kako je kazao, ne želi da spekuliše o njihovoj odluci.

Maurer je, gostujući u emisiji Radio Antena M, kazao da neće da prejudicira odluku Evropskog savjeta.

Članice EU, njih 27, treba da u decembru jednoglasno glasaju za datum otpočinjanja pregovora sa Crnom Gorom.

"Ne bih da spekulišem i da prejudiciram njihovu odluku. Nadam se da će napori Crne Gore biti nagrađeni“, rekao je Maurer.

On smatra da su crnogorski parlament, Vlada, civilno društvo i mediji doprinijeli da Crna Gora, nakon ispunjenih sedam uslova, krene u novu fazu integracija.

Milačić optimista

Državni sekretar za evropske integracije, Slavica Milačić, vjeruje da će Crna Gora u decembru dobiti datum početka pregovora, ali misli da još niko ne zna kakva će biti odluka Evropskog savjeta.

"Do 9. decembra ima mjesec i mislim da niko ne zna kako će glasiti odluka Savjeta. Ja sam optimista“, kazala je ona, dodajući da uvjerenje zasniva na rezultatu koje je konstatovano u Izvještaju o napretku.

"Napredak Crne Gore se u evropskim adresama ne dovodi u pitanje i mislim da je sve što smo ostvarili u proteklom periodu osnov da države članice EU verifikuju preporuku za početak pregovora“, rekla je Milačić.

"Nije dovoljno da država kandidat samo donese zakon, već da ima rezultate u njegovoj primjeni, i s pravom države insistiraju na tome“, kaže Milačić

"Nije dovoljno da država kandidat samo donese zakon, već da ima rezultate u njegovoj primjeni, i s pravom države insistiraju na tome“, rekla je ona, podsjećajući da se najveći dio preporuka odnosi na usklađivanje zakonodavnog, institiucionalnog i strateškog okvira sa evropskom praksom.

"Nije bilo moguće za manje od godinu i usvojiti i implementirati sve zakone. Mi smo, nakon usvajanja zakona i strategije, pristupili implementaciji i tu bilježimo rezultate koji se u Briselu ne spore“, smatra Milačić.

Jačanje vladavine prava zahtjeva vrijeme

Maurer smatra da Unija, uprkos problemima koji postoje unutar nje, neće uticati na dalji proces integracija.

"Ubijeđen sam da, uprkos problemima koji postoje u EU, neće blokirati pridruživanje Crne Gore. Unija je ozbiljna po tom pitanju i odluci koju treba da donesu. Da nije tako ne bi se bavili regionom, ne bi njeni predstavnici boravili i provjeravali stanje i napredak ovdje“, rekao je Maurer.

Milačić smatra da preporuka o otpočinjanju pregovora sa poglavljima o vladavini prava i organizovanog kriminala može pozitivno uticati na kvalitet i dinamiku pregovora.

Kada otvorimo to poglavlje, dodala je, znaćemo kakve smo rezultate do sada postigli u toj oblasti.

"Jačanje vladavine prava zahtjeva vrijeme i procese kako bi rezultirao konkretnim rezultatima na terenu“, rekla je Milačić.

Maurer je kazao da borba protiv korupcije i organizovanog kriminala mora biti Vladin prioritet.

"Nadamo se da će Vlada činiti sve da bilježi rezultate u toj oblasti. To je važno da se pokaže da se ne čini kako bi se dobio datum otpočinjannja pregovora, već zbog regulisanja tog problema u samoj državi", rekao je on.

Niko ne forsira Crnu Goru da bude članica EU, to je volja njenih građana

Maurer smatra da je važno da Crna Gora uključi cjelokupno društvo u proces pridruživanja.

"Važno je shvatiti da niko ne forsira Crnu Goru da postane član Unije. To je njena i volja njenih građana", poručio je on.

Maurer je, upitan da li bi Vlada već trebalo da radi na formiranju pregovaračkog tima, kazao da je to teško pitanje u trenutku kad Savjet nije donio odluku, ali da smatra da se treba pripremati, bilo da odluka bude donesena u decembru ili kasnije.

On smatra da glavni pregovarač treba da razumije evropsko zakonodavstvo, jer se radi o stručnom tekstu, ali i crnogorsko.

Glavni pregovarač treba da razumije evropsko zakonodavstvo, jer se radi o stručnom tekstu, ali i crnogorsko, kaže Maurer

Maurer je poručio da su u tom procesu važne i mnoge druge institucije, kao i da mnoge tek treba osnovati i zaposliti sposobne ljude.

"To nije lak proces, tu su i budžetska ograničenja".

Bonus video: