Niko vas ne tjera u NATO

Ambasadorka SAD Sju Kej Braun je podsjetila da SAD prepoznaju određeno preklapanje u standardima za članstvo u EU i NATO
118 pregleda 0 komentar(a)
sju braun, Foto: Savo Prelević
sju braun, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.11.2011. 20:46h

Iako članstvo u NATO-u ima mnogo prednosti, nije na SAD niti bilo kojoj državi da pritiska Crnu Goru da postane članica, izjavila je sinoć amabasadorka te zemlje u Crnoj Gori Sju Kej Braun.

Govoreći na tribini o NATO-u na Fakultetu za državne i evopske studije, Sju Barun je kazala da je Crnoj Gori potrebna otvorena i fer diskusija o NATO-u, kako bi građani, kada dođe vrijeme za to, mogli da donesu odluku zasnovanu na pravim informacijama.

Odgovarajući na pitanje o učinku Crne Gore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, Braun je podsjetila da SAD prepoznaju određeno preklapanje u standardima za članstvo u EU i NATO.

Podsjećajući na učinak države od kada je članica Partnerstva za mir, ministar odbrane Boro Vučinić je kazao da Crna Gora gradi novi sistem odbrane, i ujedno razvija i kapacitete vojske.

“Trebamo biti pošteni i realni u našim ambicijama prema NATO-u”, kazao je Vučinić.

Uvijek imamo opciju neutralnosti

Osim bezbjednosnog aspekta, Vučinić je mišljenja da bi članstvo povoljno uticalo i na ekonomsku stabilnost.

“Nijesmo došli da vas ubjeđujemo, vi morate sami da odlučite”, kazao je Lipka

“Ukoliko, ipak, ne želimo da idemo tim putem, uvijek imamo opciju neutralnosti, ali ta opcija ne donosi trajno rješenje za bezbjednost”, smatra Vučinić.

Odgovarajući na pitanje na koji način će Crna Gora donijeti odluku o NATO-u, Vučinić je ponovio da su i organizovanje referenduma i glasanje u parlamantu “zasnovani na demokratiji”.

“Kad dođe vrijeme za to, i ako bude takva odluka, siguran sam da će se crnogorski parlament odlučiti za to, i to ubjedljivom dvotrećinskom odlukom”, izjavio je Vučinić.

I amabasador Slovačke u Podgorici František Lipka ponovio je da Crnu Goru niko ne primorava na članstvo u NATO-u.

“Nijesmo došli da vas ubjeđujemo, vi morate sami da odlučite”, kazao je Lipka.

Treća serija tribina o evroatlantskim integracijama organizuje se u saradnji Koordinacionog tima Vlade za promociju NATO-a i Ambasade Slovačke u Crnoj Gori, a nakon Podgorice u narednih četiri dana tribine će se održati i u sedam crnogorskih opština.

Bonus video: