NOVA: Neprecizni Zakon o partijama može dovesti do zloupotreba

"Time je samo djelimično spriječena mogućnost zloupotrebe, odnosno "zbunjavanja javnosti– što Zakon ne dopušta", navode oni
67 pregleda 0 komentar(a)
Mandić, Danilović, Medojević, Foto: Savo Prelević
Mandić, Danilović, Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.11.2011. 13:42h

Politička partija koja je nastala spajanjem dvije ili više stranaka ima pravo na trajnu zaštitu naziva, oznaka i obilježja partija koje su to uradile, smatraju u Novoj srpskoj demokratiji (NOVA).

Poslanici te partije su predložili izmjene Zakona o političkim partijama, ocjenjujući da nepreciznost rješenja omogućavaju zloupotrebu na štetu onih koji poštuju zakone.

Izmjene su inicirali poslanici NOVE Goran Danilović i Emilo Labudović.

Oni podsjećaju na zakonsku proceduru po kojoj se "naziv, skraćeni naziv i oznaka partije moraju razlikovati od naziva, skraćenog naziva i oznake druge registrovane partije koja je prestala sa radom, pod uslovom da od dana prestanka nije prošlo manje od četiri godine".

"Time je samo djelimično spriječena mogućnost zloupotrebe, odnosno "zbunjavanja javnosti– što Zakon ne dopušta", navode Danilović i Labudović.

Nema jasnih razlika

Oni upozoravaju da se Zakonom o političkim partijama ne pravi razlika između partija koje su predstale sa radom zbog neorganizovanosti, nefunkcionalnosti, nepoštovanja zakona ili voljom vlastitih organa od onih koje su iskoristile zakonsku mogućnost da procesom spajanja ili udruživanja prerastu u novi politički kvalitet.

Nedopustivo je, smatraju poslanici NOVE, da u programskim dokumentima partije koja je nastala u procesu spajanja budu upisani nazivi, skraćeni nazivi, obilježja ili simboli partija koje su se spojile.

"A da po isteku četiri godine neka nova partija može zloupotrijebiti bilo koji politički segment, jer je jasno da to predstavlja dio političkog nasljeđa i kontinuiteta novonastale političke partije", kaže se u obrazloženju predloga.

Danilović i Labudović smatraju da je neophodno usvojiti njihov predlog kako bi se "onemogućili bilo kakav pokušaj manipulacije s javnošću, od onih koji u nedorečenostima vide priliku da politički i ekonomski profitiraju".

Bonus video: