skupština UNESCO

Crna Gora uzdržana o statusu Palestine

Crna Gora je priznala palestinsku državu i sa njom uspostavila diplomatske odnose, a da sa Izraelom ima odlične međudržavne odnose, kazao je ambasador Janković
1 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2011. 10:03h

Predstavnik Crne Gore bio je uzdržan na Generalnoj skupštini UNESCO u Parizu kada se prije nekoliko dana glasalo o odluci da se Palestina primi u punopravno članstvo jedne od najznačajnijih agencija Ujedinjenih nacija.

Odluka Generalane skupštine UNESCO da primi Palestinu uzrokovala je buru u toj organizaciji i međunarodnim vodama. Sjedinjene Države obustvale su finansiranje UNESCO tako da 60 miliona eura, što je 22 odsto budžeta te agencije, neće biti uplaćeno tokom ovog mjeseca. Obustavu finansiranja najavio je i Izrael, dok je EU bila podijeljena u vezi s tim pitanjem.

Za prijem Palestine glasalo je 107 zemalja, protiv je bilo 14, dok su 52 zemlje bile uzdržane.

Ta odluka veoma je značajna za Palestince jer u njoj vide mogućnost da se prihvati njihov zahtjev za punopravno članstvo u UN.

Za prijem Palestine glasalo je 107 zemalja, protiv je bilo 14, dok su 52 zemlje bile uzdržane

Generalni direktor Direktorata za multilateralne poslove i regionalnu saradnju u crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova Zoran Janković kazao je da je Crna Gora, prilikom utvrđivanja stava o glasanju, vodila računa da je UNESCO međunarodna organizacija iz sistema UN, pa bi se i članstvo u toj organizaciji moglo usloviti prethodnim članstvom u UN.

Izbor Palestine bi mogao prouzrokovati povlačenje SAD

On je dalje naveo da su imali u vidu i da bi izbor Palestine u punopravno članstvo moglo prouzrokovati povlačenje SAD, kao velikog kontributora te organizacije.

“S druge strane, u slučaju izbora, UNESCO bi mogao da aktivira sve svoje mehanizme u zaštiti kulturnog nasljeđa Palestine i prije punopravnog članstva u OUN. Imali smo u vidu i da nije postojao jedinstven stav EU, naročito velikih kontributora (Njemačka je bila protiv, Francuska uzdržana, a Britanija za). Takođe, najavljen je i veliki broj “uzdržanih glasova” među kojima 11 zemalja EU, i većina zemalja regiona”, naveo je Janković.

Crna Gora priznala palestinsku državu i sa njom uspostavila diplomatske odnose

On je dodao da je Crna Gora priznala palestinsku državu i sa njom uspostavila diplomatske odnose, a da sa Izraelom ima odlične međudržavne odnose.

“Politika Crne Gore se zasniva na ohrabrivanju sukobljenih strana na mirnom rješenju krize, zasnovanom na međusobnom razgovoru. Crna Gora će se uzdržati od bilo kojeg postupka koji će biti ocijenjen štetnim za taj proces”, zaključio je Janković.

Preporučujemo za Vas