Njemačka i Francuska traže nova hapšenja od Crne Gore

Vodeće članice EU u svom “non paperu” predlažu da se “otvaranje pregovora najavi, ali pod uslovima koji će se temeljito analizirati”
0 komentar(a)
Angela Merkel, Nikola Sarkozi, Foto: Rojters
Angela Merkel, Nikola Sarkozi, Foto: Rojters
Ažurirano: 03.11.2011. 09:23h

Francuska i Njemačka odlučile su, prije nego što je Evropska komisija 12. oktobra objavila izvještaje o napretku, da Crnoj Gori ne dozvoli otvaranje pregovora na decembarskom samitu šefova država i vlada članica EU.

Berlin i Pariz bili su za stav da Podgorici treba dostaviti duži spisak novih uslova koje treba da ispuni, posebno kada je riječ o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Tek na osnovu toga bi odluka o otvaranju pregovora sa Crnom Gorom mogla biti donijeta "na jednom od narednih Evropskih savjeta, možda u junu 2012. godine".

To piše u francusko-njemačkom “non-paperu”, neformalnom dokumentu bez memoranduma, potpisa i pečata koji su francuski i njemački predstavnici u Briselu dostavili svojim kolegama iz ostalih članica EU. Sastavili su ga eksperti dviju vlada prije 12. oktobra, kada se još nije znalo da li će Evropska komisija predložiti otvaranje pregovora sa Crnom Gorom.

Vodeće članice EU u svom “non paperu”, koji su dostavile i Evropskom komisiji, predlažu da se “otvaranje pregovora najavi, ali pod uslovima koji će se temeljito analizirati”.

U neformalnom dokumentu, koji “Vijesti” posjeduju, Francuska i Njemačka i same konstatuju da je napredak Crne Gore “neosporan”, ali deskovi za proširenje u Berlinu i Parizu, slijedeći političke preporuke svojih vlada koje žele zakočiti napredak kandidata na putu prema članstvu ili taj napredak usporiti, smatraju da nije dovoljno što je donijet samo pravni okvir, nego traže i “robustnu listu rezultata”.

Pariz i Berlin traže rezultate u svakom od sedam prioriteta, najavljuje se u ovom nezvaničnom, ali ne manje važnom dokumentu.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: