Do 31. decembra 2012. izbjeglice se mogu prijaviti da postanu stranci

Snežana Jonica (SNP) kritikovala je to što se zakon “već više puta mijenja za kratko vrijeme”
0 komentar(a)
vračani, vraka, protest za državljanstvo, Foto: Savo Prelević
vračani, vraka, protest za državljanstvo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.10.2011. 17:02h

Predloženim izmjenama o strancima, o kojem su raspravljali poslanici u Skupštini Crne Gore, do 31. decembra iduće godine biće produžen rok izbjeglicama i raseljenicima da se prijave za dobijanje statusa stranaca sa stalnim nastanjenjem. Ističući da je rješavanje statusa izbjeglih i interno raseljenih lica evropska obaveza Crne Gore, Koča Pavlović (PzP) kazao je da je Vlada manipulisala sa tom populacijom i gurala je prema statusu stranaca, umjesto ka državljanstvu.

“Administracija SDP-a je prevarila veliki broj građana i uvela ih u status stranca sa stalnim nastanjenjem. U trenutku kada prihvate taj status, period koji su proveli u Crnoj Gori više im se ne može računati za dobijanje držaljanstva”, ukazao je Pavlović.

Sramota je, naglasio je on, kako se država Crna Gora ponaša prema izbjeglicama iz Vrake, ističući da će PzP inicirati izmjene zakona da bi se strancima sa stalnim nastanjenjem u rezidencijalni uslov za državljanstvo uračunavalo i vrijeme provedeno u Crnoj Gori pije dobijanja tog statusa.

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović rekao je da Crna Gora neće nikoga tjerati da se vrati u zemlju porijekla, negirajući da je riječ o bilo kakvoj prevari: “Samo želimo da imamo uredne evidencije i da pitanja rješavamo na odgovoran način. Sporo, ali izvjesno”.

Snežana Jonica (SNP) kritikovala je to što se zakon “već više puta mijenja za kratko vrijeme”.

“Opšte mišljenje je da su prethodne izmjene donijete namjenski da bi Velibor Džomić dobio negativno mišljenje ANB-a. Bili smo u pravu kada smo upozoravali da se ANB-u ne može dozvoliti da donosi mišljenja bez obrazloženja, jer je to preveliko pravo koje može biti zloupotrijebljeno”, rekla je Jonica, ističući da očekuje da kroz produženje roka MUP ponudi rješnje za izbjegle iz Vrake.

O predloženim izmjenama zakona poslanici će se izjasniti naknadno.

Bonus video: