Đukanovića najviše boli sjećanje na prošlost

"Ne vjerujem da se bilo ko u međunarodnoj zajednici može obradovati ovakvoj retorici Đukanovića", kazao je Muk
0 komentar(a)
stevo muk, Foto: Luka Zeković
stevo muk, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.10.2011. 10:31h

Predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa Stevo Muk ocijenio je da postoji više razloga zbog kojih je šef DPS Milo Đukanović opet brutalno napao nezavisne medije, opoziciju i nevladin sektor - od homogenizacije biračkog tijela pred moguće vanredne parlamentarne izbore, pa do nervoze zbog toga što ga oni stalno podsjećaju na prošlost u trenutku kada je značajan broj njegovih prijatelja pod istragama, optužnicama i presudama.

Na izbornoj konferenciji DPS Glavnog grada, Đukanović je prekjuče rekao da danas o kriminalu u Crnoj Gori “govore oni koji su promoteri kriminala, da o narkomaniji govori ”poslanik koji je osvjedočeni narkoman”, da o multietničnosti i multikulturalnosti pričaju “oni koji su vodili kolone na Tuzi”...

Muk kaže da najnoviji Đukanovićev govor predstavlja politiku i rječnik kontinuiteta – etiketiranja, teških kvalifikacija, javnog obračunavanja.

Šef DPS želi da pokaže kako je i dalje neprikosnoveni lider u partiji i državi

“Više - manje, on je sada u jednom govoru ponovio istovjetne kvalifikacije i ocjene na račun opozicije i dijela medija kakve je saopštavao i ranije. Moguće da Đukanović danas govori na isti način radi homogenizacije sopstvenog biračkog tijela u susret narednim izborima”, rekao je Muk.

Patriotska retorika nailazi na plodno tle

S druge strane, kaže Muk, šef DPS želi da pokaže kako je i dalje neprikosnoveni lider u partiji i državi koji će odrediti mjesto i mjeru svih drugih subjekata na javnoj sceni.

Đukanović je svjestan činjenice da se značajan broj njegovih prijatelja u zemlji i regionu nalazi pod istragama

“Zapaljiva patriotska retorika, u kojoj je on garant državnosti, a svi drugi izdajnici i dalje nailazi na plodno tlo u biračkom tijelu i to je ono što on želi da dodatno osnaži”, naveo je Muk.

On smatra da Đukanovića najviše boli što su nezavisni mediji, nevladine organizacije i dio parlamentarne i vanparlamentarne opozicije živi svjedoci “njegovih nepočinstava iz perioda dvadesetogodišnje vlasti” i što nemaju namjeru da mu to zaborave, već naprotiv stalno podsjećaju javnost.

“Ali više od toga, Đukanović je svjestan činjenice da se značajan broj njegovih prijatelja u zemlji i regionu nalazi pod istragama, optužnicama i presudama i da se krug mogućnosti koje je ranije imao nezaustavljivo sužava”, ocijenio je Muk.

Ne vjerujem, dodao je Muk, da se bilo ko u međunarodnoj zajednici može obradovati ovakvoj retorici Đukanovića.

“Zato je upitno koliko dugo će ovakva podjela u javnim nastupima DPS-a u kojoj je 'dobri momak' predsjednik Vlade Igor Lukšić, a 'loš momak' Đukanović moći da prođe nezapaženo, odnosno da ne izazove zabrinutost važnih međunarodnih adresa za koje je Đukanović ipak dio političke prošlosti”, ocijenio je prvi čovjek Instituta Alternativa.

Ne mijenja evropski kurs

Muk se ne slaže sa ocjenama da Đukanović ovakvim nastupima pokušava da promijeni evropski kurs Vlade i DPS kako u decembru Savjet EU ne bi dao datum pregovora Crnoj Gori.

"Upravo je proces evropskih integracija i naročito privrženost NATO integracijama najsnažniji garant međunarodne prihvatljivosti"

“Ne smatram da će Vlada i DPS napraviti korak unazad u odnosu na proces evropskih integracija, niti da se iz vrha DPS-a formuliše neka nova antievropska ili značajnija evroskeptična politika.

Upravo je proces evropskih integracija i naročito privrženost NATO integracijama najsnažniji garant međunarodne prihvatljivosti ove vlasti i njenih činilaca. DPS kao politički pragmatična struktura neće riskirati svoju sudbinu konfrontirajući se strateškim ciljevima međunarodne zajednice. Takva očekivanja dijela javnosti nisu realna”, rekao je Muk.

Bonus video: