Direktor ECPD: Presudilo je Đukanovićevo ukupno djelovanje

Premijer Igor Lukšić rekao je juče da je obavezu finansiranja skupa u Miločeru, gdje je Đukanović dodijeljena nova nagrada za mir, naslijedio i da nije pogriješio
733 pregleda 0 komentar(a)
Negoslav Ostojic, Foto: Mc,rs
Negoslav Ostojic, Foto: Mc,rs
Ažurirano: 29.10.2011. 08:13h

Izvršni direktor Evropskog centra za mir i razvoj (ECPD) prof. dr Negoslav P. Ostojić tvrdi da to što je predsjednik DPS-a Milo Đukanović član Savjeta ECPD Regionalnog mediteranskog instituta za međunarodne postdiplomske studije i istraživanja, nema nikakve veze sa priznanjem koje mu je prošle sedmice uručeno na konferenciji u Budvi.

Ostojić je “Vijestima” rekao da su Savjet i Izvršni odbor Evropskog centra za mir i razvoj (ECPD) Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija, čiji su predsjednici prof. dr Takehiro Togo i prof. dr Albert Maes, donijeli odluku da se uruči “Milu Đukanoviću priznanje za doprinos unapređenju i razvoju nacionalnog i međuetničkog pomirenja, vjerske tolerancije, ljudskih prava i bezbjednosti na Balkanu”.

Kako predstavnici ECPD nijesu do sada objasnili zašto su Đukanovića nagradili zbog doprinosa miru na Balkanu, Ostojić ocjenjuje da se prilikom donošenja odluke “imalo u vidu njegovo ukupno djelovanje na tom planu”.

Sele se u novu zgradu

Odgovarajući na pitanje zbog čega su prostorije tobožnjeg “Regionalnog mediteranskog instituta za međunarodne postdiplomske studije i istraživanja” u Ulici kralja Nikole u Podgorici prazne, Ostojić je kazao da je u pripremi da prostor za sjedište ECPD instituta u glavnom gradu Crne Gore bude u zgradi koja je u završnoj fazi izgradnje.

“Očekujemo da će biti završen do kraja 2011. godine, a sadašnje prostorije u Ulici kralja Nikole smo privremeno koristili nekoliko mjeseci”, tvrdi Ostojić.

Već godinama taj “institut” postoji samo na papiru, a iako ECPD koristi logo UN, on nema direktne veze sa Ujedinjenim ancijama.

Ovo je Đukanoviću treća nagrada za mir. Prvu mu je u februaru 2004. uručio predsjednik “Međunarodne asocijacije edukatora za mir u svijetu”, koja je tvrdila da takođe djeluje u ime UN, Čarls Mersieka, a drugu sarajevska Internacionalna liga humanista u maju 2007.

Zbog toga su, podsjećajući na Đukanovićevo savezništvo sa Miloševićem i ratobornu retoriku, nagrade IHL-a vratili predsjednica Žena žrtava rata u BiH Bakira Hasečić i zagrebački profesor Zdravko Grebo.

Konferenciju ECPD-a u Budvi platila je Vlada sa 35.000 eura poreskih obveznika. Građani su zauzvrat dobili šansu da u informativnim emisijama čuju stavove Đukanovića i Jasušija Akašija, ali i da čuju da im je bivši generalni sekretar UN Butros Butros Gali poslao pismo.

Iz Vlade su rekli da su novac iz budžetskih reformi dali zbog međunarodne reputacije učesnika konferencije. Vlada nije objelodanila po kojim kriterijuma odlučuje kada ulazi u slične projekte, dok u Ministarstvu vanjskih poslova kažu da sarađuju sa ECPD zbog međunarodnog ugleda Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija.

Imaju diplomatski status

Ostojić kaže da je Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir UN međunarodna, obrazovna i naučnoistraživačka organizacija sa diplomatskim statusom o čijem je osnivanju odluku donio Savjet organizacije 1983. godine: ”Nakon toga, između Univerziteta i Vlade SFRJ 1984. zaključen je Sporazum o uspostavljanju i statusu ECPD, koji je 1985. ratifikovan u skupštini tadašnje Jugoslavije, nakon saglasnosti svih republičkih skupština.

Iza ECPD stoji Univerzitet za mir UN, koji je osnovala Generalna skupština Ujedinjenih nacija i ECPD je dio Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija za Evropu.

Nakon raspada SFR Jugoslavije sve države nastale na tlu bivše SFRJ preuzele su Sporazum kao međunarodni ugovor i na toj osnovi ECPD u njima ostvaruje svoju djelatnost za koju ima mandat”.

Lukšić tvrdi da je Ostojiću pare obećao Đukanović

Premijer Igor Lukšić rekao je juče da je obavezu finansiranja skupa u Miločeru, gdje je Đukanović dodijeljena nova nagrada za mir, naslijedio i da nije pogriješio.

To znači da je Vlada Mila Đukanovića odobrila finansiranje skupa.

“U kontekstu konkretne konferencije, to je bila obaveza koja je bila preuzeta ranije. Smatrao sam da ne treba odustajati od tih obaveza i obezbijediti finansiranje konferencije koja je okupila značajne učesnike.

Takvih konferencija se puno dešava u svijetu, Evropi i regionu i mislim da je dobro da u vremenu koje slijedi Crna Gora bude pokrovitelj takvih događaja i da ne može imati nikakve štete od svega toga.

Koliko znam i gospodin Đukanović nije znao da će jedna takva nagrada biti uručena.

U svakom slučaju se to nije desilo zbog nagrade već zbog značaja konferencije i nadam se da će takvih događaja biti i u budućnosti”, rekao je Lukšić novinarima u Bijelom Polju.

Bonus video: