Sanino: Veoma su nam važna hapšenja krupnih igrača

On je podsjetio da se na kraju moraju vidjeti konkretno rezultati u obračunu sa korupcijom i kriminalom
65 pregleda 0 komentar(a)
sanino, Foto: Arhiva "Vijesti"
sanino, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.10.2011. 09:00h

Vladavina prava i sloboda medija i dalje će biti glavne teme na kojima će Evropska komisija (EK) insistirati u pregovorima sa Crnom Gorom, izjavio je generalni direktor direktorata za proširenje EK Stefano Sanino.

On je ocijenio da Vlada Igora Lukšića ima drugačiji pristup u saradnji sa medijima i civilnim sektorom, navodeći kao primjer odluku Vlade da dekriminalizuje klevetu.

“Smatramo da postoji značajan napredak u odnosima sa medijima, ali ima još stvari na koje treba obratiti pažnju, poput onih koje su se dešavale u prošlosti i slučaja napada na novinare koji još nisu riješeni. Sloboda izražavanja, uz vladavinu prava, za nas ostaje jedan od glavnih prioriteta", rekao je Sanino tokom susreta sa crnogorskim novinarima u Briselu.

Na pitanje da li će EK insistirati da Vlada kroz hapšenje krupnih igrača pojača borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Sanino je rekao da je rješavanje tog problema za Evropu veoma važno. Zbog takvog stava Evrope, kako je kazao, sve zemlje koje nakon Hrvatske uđu u pristupne pregovore moraće da ih počnu od 23. poglavlja koje se odnosi vladavinu prava.

On je podsjetio da se na kraju moraju vidjeti konkretno rezultati u obračunu sa korupcijom i kriminalom.

Na pitanje da li će Brisel uticati na izbor glavnog pregovarača Crne Gore Sanino je rekao da je to stvar zvanične Podgorice. On nije želio da komentariše procjene da bi pojedine članice Evropskog savjeta mogle da glasaju protiv predloga EK da Podgorica počne sa pregovorima. On je rekao da očekuje podršku svih članica Savjeta na samitu šefova država ili vlada članica EU u decembru, napominjući da svaka članica ipak autonomno donosi odluke.

"O tome konačnu odluku ne donosimo mi, već svaka zemlja EU”, naglasio je Sanino.

Bonus video: