Taj gospodin ima mogućnost da dokazuje da je odluka bila pogrešna

U slučaju Džomića dodatni su motivi očigledno rukovodili MUP da donese odluku koju je donijelo
52 pregleda 0 komentar(a)
Lukšić, Krivokapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Lukšić, Krivokapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.10.2011. 14:35h

Premijer Igor Lukšić nije želio „dodatno da komentariše“ pitanje Gorana Danilovića (Nova) koji su to razlozi „nacionalne bezbjednosti zbog kojih protojerej Velibor Džomić ne može da dobije dozvolu za privremeni boravak u Crnoj Gori i sastavi se sa porodicom“.

„Ako dosljedno poštujemo zakone onda apelujem na Mitropoliju da ispune sve preduslove za adekvatno regulisanje boravka sveštenstva koje nije iz Crne Gore, što je moguće uraditi jer im MUP stoji na raspolaganju.

U slučaju Džomića dodatni su motivi očigledno rukovodili MUP da donese odluku koju je donijelo, ali to ne znači da je proces gotov i taj gospodin ima mogućnost da dokazuje da je odluka bila pogrešna ili neadekvatno zasnovana, što mu niko ne može osporiti“, rekao je Lukšić.

On nije mogao detaljnije da odgovori na Danilovićevo pitanje da li među sveštenstvom SPC-a ima opasnih po nacionalnu bezbjednost zemlje i iz kojih razloga, jer je riječ o tajnim podacima.

Govoreći o ljetošnjoj deportaciji paroha Siniše Simića u Bosnu i Hercegovinu Lukšić je kazao da taj slučaj nema veze sa eventualnim progonom sveštenstva

„Poslove nacionalne bezbjednosti vrši ANB shodno zakonu i ona štiti tajnost podataka koji se mogu koristiti samo za svrhu u koju su prikupljeni, a pristup njima je ograničen. Shodno tome, da li je lice bezbjednosno interesantno, sa aspekta nacionalne bezbjednosti, predstavlja tajni podatak pa bi odgovor na to pitanje bilo kršenje zakona“, rekao je Lukšić.

Govoreći o ljetošnjoj deportaciji paroha Siniše Simića u Bosnu i Hercegovinu Lukšić je kazao da taj slučaj nema veze sa eventualnim progonom sveštenstva ili SPC.

“Neregularni boravak Smiljića u Crnoj Gori je jedini razlog deportacije i to nema veze sa progonom SPC, već sa poštovanjem zakona i interesa zemlje. On tamo nije branio crkvu, već je direktno ugrožavao ekonomske interese. Čovjek koji sada službuje, otac Kliment, tamo ima poštovanje svih i samo to treba da bude praksa u budućem periodu“, pojasnio je Lukšić.

Bonus video: