Roćen: Priča o glavnom pregovaraču preuranjena

"U EU Crnu Goru ne mogu uvesti zvučna imena, ma o kome se radilo", poručio je Roćen
0 komentar(a)
Milan Roćen, Foto: Savo Prelević
Milan Roćen, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.10.2011. 15:23h

Priča o glavnom pregovaraču Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) je preuranjena, a realizovanjem obaveza iz sedam ključnih prioriteta proširena je kadrovska baza za to mjesto, smatra ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Milan Roćen.

Prema njegovim riječima, bilo bi neozbiljno o tome donositi odluku prije nego što Evropski savjet razmotri preporuku Evropske komisije (EK).

"Priča o glavnom pregovaraču je preuranjena, pa su samim tim neutemeljena lictiranja sa imenima koja se ovih dana pojavljuju u javnosti", rekao je Roćen.

On je kazao da Crna Gora nastavlja sa aktivnostima na realizaciji obaveza iz evropske agende sa još više entuzijazma nakon pozitivnog mišljenja EK.

"Pripremamo se, logično, i za pregovarački proces koji će biti dug i težak", rekao je on.

Roćen je kazao da će Crna Gora nastojati da, koristeći iskustva drugih i crnogorske specifičnosti, obezbijedi optimalan model.

"Sva iskustva nas uče da je za kvalitetan ishod pregovora od presudne važnosti timski rad, uključivanje svih subjekata društva. To smo i sami naučili realizujući obaveze iz sedam ključnih prioriteta", kazao je Roćen.

Znači, kako je dodao, da je proširena i kadrovska baza za izbor glavnog pregovarača.

"Stasavaju u admnistraciji ljudi koji su veoma posvećeni evropskim poslovima i koji će u dugom periodu pregovora znati da odgovore sve zahtjevnijim zadacima u procesu integracija", rekao je on.

Roćen smatra da svođenje liste na nekoliko poznatih imena ne bi bila dobra poruka, a ni dobra preporuka za Crnu Goru.

"U EU Crnu Goru ne mogu uvesti zvučna imena, ma o kome se radilo. To je veoma zahtjevan i obiman posam za cijelo crnogorsko društvo", poručio je Roćen.

Bonus video: