DPS: Predlog PZP nije u skladu sa parlamentarnom demokratijom

Vuković je rekao da opozicija “gura” pravne akte koji hoće da mijenjaju suštinu karaktera pravnog sistema u Crnoj Gori
65 pregleda 0 komentar(a)
PZP, Foto: Zoran Đurić
PZP, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.10.2011. 12:00h

Predlog Pokreta za promjene da bi Skupština trebalo da organizuje posebne sjednice na kojima bi poslanici raspravljali o opozicionim predlozima, čime bi obezbijedila njihovu veću prolaznost, nije u skladu sa parlamentarnom demokratijom, smatraju u Demokratkoj partiji socijalista (DPS).Lider Pokreta Nebojša Medojević, nakon što je Skupština na zasjedanju u utorak odbila set predloga zakona te stranke, ocijenio je da bi opozicione predloge trebalo staviti na posebnu sjednicu tokom redovnog zasjedanja na proljeće i na jesen, i na njima raspravljati o inicijativama koje je predložila opozicija.Funkcioner DPS-a Miodrag Vuković rekao je da ne postoje rješenja koja odvajaju opozicione od procedura kroz koje prolaze predlozi vladajuće koalicije. “Ne može se očekivati od većine da prihvata sve ono što opozicija nudi, a što ruši parlamentarni sistem koji se gradi na osnovu većinske dobijene volje građana. Nije bitan broj, bitan je kvaliet bitna je suština”, rekao je Vuković.

Predlozi moraju da prođu parlamentarnu raspravu

On je objasnio da svi predlozi moraju da prođu parlamentarnu raspravu i da određene skupštinske službe ocjenjuju njihovu usklađenost sa procedurom.Vuković je rekao da opozicija “gura” pravne akte koji hoće da mijenjaju suštinu karaktera pravnog sistema u Crnoj Gori.

Vuković je rekao da opozicija “gura” pravne akte koji hoće da mijenjaju suštinu karaktera pravnog sistema u Crnoj Gori

On podsjetio da skupštinska Radna grupa radi na izmjenama Poslovnika gdje će pokušati da pronađe model promocije jednog ili nekoliko opozicionih predloga koja nijesu prošla radna tijela.“Kada bi se našalio i razvio Medojevićevu tezu predložio bi uvođenje dvodomnog parlamenta gdje bi u jednom domu sjedila vlast a u drugom opozicija. Kroz donji dom vlasti bi prolazili svi nacionalni zakoni, a kroz gornji, gdje bi bila opozicija, prolazili bi posebni zakoni kao kroz dom lordova”, rekao je Vuković.

Bonus video: