Uslov EU je istraga napada na "Vijesti"

Klima u Evropskoj uniji je takva da sloboda medija ponovo izlazi u prvi plan kad se razgovara o stanju ljudskih prava u zemljama Jugoistočne Evrope
0 komentar(a)
Zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.10.2011. 09:01h

U akcionim planovima za otvaranje pregovora o članstvu Crne Gore u EU istaknuto mjesto imaće sloboda medija, saznaju “Vijesti” iz EU izvora.

"Očigledno, radiće se o tome da se slučajevi nasilja nad novinarima, pomenuti i u Izvještaju o napretku Crne Gore, kompetentno i korektno istraže", kazao je diplomata koji je želio da ostane anoniman.

Brisel za Podgoricu sprema nove uslove, koje će morati da ispuni da bi pregovori o članstvu, koji će efektivno početi početkom 2013, mogli biti završeni. Ti uslovi će se nalaziti u akcionim planovima za pojedine oblasti, a oblast slobode medija je u ključnom poglavlju 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

"Uostalom, dovoljno je da vidite Izvještaj o napretku, pa ćete moći da sebi stvorite predstavu kako će izgledati akcioni plan", rekao je taj isti izvor i dodao da se u ovom momentu još ne može reći ništa konkretnije jer još traju konsultacije u zemljama članicama o tome kako bi akcioni plan trebalo da izgleda

Hrvatskoj, kojoj sad predstoji ratifikacija Ugovora o članstvu po članicama, upućuje se prigovor da još uvijek nije riješila slučaj pokušaja ubistva novinara Dušana Miljuša

U posljednjem Izvještaju o napretku Crne Gore procijenjeno je da je klima za medije bolja nego ranije, ali se ukazuje da još ima incidenata, da su zapaljena vozila novinske kuće “Vijesti” i da nije bilo prave istrage.

Makedonije je vrlo težak slučaj

Jednako tako, u ovoj godišnjoj analizi napretka Crne Gore u reformskim, društvenim i ekonomskim pitanjima, na temelju kojih se ocjenuje razdaljina kandidata od članstva, navodi se da još nisu riješeni slučajevi nasilja nad novinarima, uključujući i ubistvo.

Najgora situacija je u Turskoj

Klima u EU je takva da sloboda medija ponovo izlazi u prvi plan kad se razgovara o stanju ljudskih prava u zemljama Jugoistočne Evrope koji su kandidati za EU.

Makedonija se ocjenjuje kao vrlo težak slučaj gušenja medijskih sloboda. I Hrvatskoj, kojoj sad predstoji ratifikacija Ugovora o članstvu po članicama, upućuje se prigovor da još uvijek nije riješila slučaj pokušaja ubistva novinara Dušana Miljuša, koji se ozbiljno bavi temama organizovanog kriminala.

Najgora situacija je u Turskoj. Iako se radi o zemlji od 75 miliona stanovnika, brojka od 60 novinara koji izdržavaju duge zatvorske kazne, i njih 64 koji na sudovima čekaju na slične presude je previsoka za mjerila u EU.

Bonus video: