Albanski jezik ne može u propise Crne Gore

Poslanik Force Genci Nimanbegu je istakao da gradske opštine u trenutnoj formi ne pružaju mogućnost stanovništvu da ostvare pravo na lokalnu samoupravu
0 komentar(a)
Odbor za politički sistem, Foto: Boris Pejović
Odbor za politički sistem, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.10.2011. 13:50h

Zato što se u izradi zakona i drugih propisa može da se koristi samo službeni jezik Vlada Crne Gore ne može da prihvati amandmane kluba poslanika albanskih stranaka na Predlog zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, koji je bilo predviđeno da se nazivi naselja na područjima gdje žive Albanci u tom aktu pišu dvojezično, odnosno i na albanskom jeziku.

"U izradi zakona i drugih propisa koristi se isključivo službeni jezik, a to je crnogorski", pojasnio je na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Mladen Jovović.

Odbor se nije izjasnio o amandmanima na Predlog zakona o teritorijalnoj organizaciji, a kojima se zahtijeva osnivanje novih opština. Izjašnjavanje o amandmanima SNP-a i albanskih partija, koje su tražile punopravni status opštine za područja Zete, odnosno Malesije, odgođeno je zato što su predlagači u međuvremenu unosili ispravke u predložena rješenja.

Govoreći o amandmanima Neven Gošović (SNP) je istakao da područje Zete ispunjava sve uslove da bude organizovano kao punopravna opština.

"Naročito ako se apostrofira teritorija i fiskalni kapacitet. Tako bi građani sa područja Zete efikasnije i pristupačnije mogli da ostvaruju svoja prava", rekao je Gošović.

Poslanik Force Genci Nimanbegu je istakao da gradske opštine u trenutnoj formi ne pružaju mogućnost stanovništvu da ostvare pravo na lokalnu samoupravu.

"Pravo koje stanovništvo Malesije traži evo već 20 godina može da se na ovaj način ostvari", naglasio je Nimanbegu. On je upozorio i da je procedura predviđena predloženim zakonom za osnivanje novih opština centraistička.

O Zakonu o teritorijalnoj organizaciji poslanici će raspravljati u četvrtak, a Odbor je podržao i predlog da se kroz izmjene Zakona o strancima i raseljenim licima rok za podnošenje zahtjeva za dobijanje statusa stranca sa stalim nastanjenjem produži do 31. decembra 2012.

Bonus video: