Neke članice Savjeta Evrope su sumnjičave zbog proširenja EU

On je ponovio da je namjera Crne Gore da pregovore počne od poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava dobar potez, a što će pokazati koliko je na ovom planu urađeno
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2011. 13:03h

Savjet Evrope će u decembru odlučiti kada će početi pregovori o pristupu Crne Gore Evropskoj uniji, ali među 27 članica ima i onih koji su kritički nastrojeni kad je u pitanju proširenje EU, kazao je šef Delegacije Evropske komisije u Podgorici Leopold Maurer na tribini "Aktuelno stanje integracija Crne Gore u EU", koja je održana na Univerzitetu Donja Gorica.

On ističe da zemlje, kojima EK treba da pojasni predlog da Crna Gora dobije datum pregovora, imaju sumnje u vezi sa tim "kako će se to odraziti na EU".

"Čekamo šta će se desiti u decembru. Veliki dio država želi da dobijete datum pregovora. Međutim, ima i onih koje ne znaju gdje je Crna Gora. Holandija je, recimo, jedna od onih koje su kritički nastrojena, a ima ih još takvih, jer razmišljaju, između ostalog, o tome da li će ulazak novih država u EU donijeti više stranaca u njiove zemlje, što je uglavnom pitanje percepcije njihovih građana. Crna Gora mora do tada da nastavi sa reformama, pogotovo kad se radi o korupciji i organizovanom kriminalu", poručio je Maurer.

On je ponovio da je namjera Crne Gore da pregovore počne od poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava dobar potez, a što će pokazati koliko je na ovom planu urađeno.

"Vlada, civilni sektor, mediji i građani dosta do sada uradili kad su u pitanju reforme, ali taj potzitivan trend se mora nastaviti. Stavri u Crnoj Gori još treba da se mijenjaju i svi subjekti treba da rade na tome. Kad je u pitanju okvir, shodno kojem će se voditi pregovori, njime će kandidatu biti pojašnjeno šta znače pojedina poglavlja, biće upitan kako će primijeniti reforme. Takođe, od izuzetnog je značaja da imate administrativne kapicete neophodne da primijene reforme, ponovo je upozorio Maurer, što stoji i u izvještaju o napretku Crne Gore, koji je nedavno u Podgorici premijeru Igoru Lukšiću uručio komesar za proširenje Štefan File.

Maurer napominje da je jedan od benefita ulaska u EU i činjenica da "investitori žele da ulažu isključivo u sigurne zemlje, kako bi bili sigurni da njihov novac ide na pravo mjesto".

"EU garantuje tu sigurnost. No, iako sve bude kako treba u decembru, dobijete datum i okvir, za koji je potrebno i do nekoliko mjeseci, za pregovore, morate znati da ništa nije gotovo dok sve nije gotovo", zaključio je Maurer, dodajući da su sedam uslova koje je EK pred Crnu Goru postavili prošle godine "odrađeni na adekvatan način".

Bonus video: