Odbijen predlog PZP-a o regulisanju primanja u regulatornim agencijama

Medojević je kazao da je njegova partija predložila da zarade u regulatornim agencijama "ne mogu da budu veće od zarada poslanika"
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2011. 16:03h

Skupština Crne Gore odbila je da raspravlja o setu zakona kojim je Pokret za promjene (PzP) želio da reguliše primanja u regulatornim agencijama.

Navodeći da su direktori regulatornih agencija "bukvalno shvatili svoju nezavisnost pa misle da ne moraju nikome da polažu račune", lider PzP-a Nebojša Medojević kazao je da je njegova partija predložila da zarade u regulatornim agencijama "ne mogu da budu veće od zarada poslanika".

"Siguran sam da mi tako ne ulazimo u njihovu nezavisnost. Svi ljudi su pragmatički egoisti i uradiće za sebe onoliko koliko im propisi dozvoljavaju. Svako će sebi povećati platu koliko mu propisi dozvoljavaju. Zato smatramo da propisi treba da imaju gornji limit", pojasnio je Medojević.

Skupština nije danas raspravljala o zakonima o lobiranju i teritorijalnoj organizaciji, već će to učiniti u četvrtak, zbog odsustva jednog broja poslanika

Ponavljajući da su poslanici PzP-a malo plaćeni za posao koji obavljaju, ali da su prihvatili da rade posao pod uslovima koji važe za sve.

"Ali nećemo da prihvatimo da raznorazni likovi, koji po svom obrazovanju i kompetenciji ne mogu da se upoređuju nama, da nam oni dijele moralne lekcije. Koliko mi budemo cijenili sebe, toliko će nas cijeniti svi ostali", poručio je Medojević.

On je rekao da se mora voditi računa o tome da oni koje kontroliše Skupština, a koji su osnovali nezavisne agencije po zakonima koji su usvojili poslanici u Skupštini, ne mogu imati veće zarade od samih poslanika. Nakon što nije usvojen njegov predlog Medojević je predložio da se sljedeći put, ne ispred, već u Skupštinu, dovede stado ovaca.

Odbijena je i inicjativa PzP-a da se u dnevni red uvrsti predlog izmjena zakona o sprečavanju sukoba interesa, prema kojem bi bili obuhvaćeni i predsjednici parlamentarnih stranaka.

"I oni imaju uticaj na obavljanje javnih funkcija. Treba da prijave imovinu i prihode. Odbornik iz Šavnika ima mnogo manji uticaj, a mora da prijavi imovinu", kazao je Medojević.

Predlog PzP-a podrazumijevao je da Zakon o sprečavanju sukoba interesa obazuje i izvršne direktore NVO sa ostvarenih više od 100 hiljada eura godišnje. Uvjeren da direktori nekih NVO imaju uticaja na političke odluke, Medojević je rekao da istovremeno mogu da trguju uticajem, što je mogući izvor korupcije.

Skupština nije danas raspravljala o zakonima o lobiranju i teritorijalnoj organizaciji, već će to učiniti u četvrtak, zbog odsustva jednog broja poslanika, a završila je raspravu o predlozima za potvrđivanje nekoliko međunarodnih dokumenata.

I zakon o budžetu bez podrške poslanika

Odbijen je i Predlog zakona o minimalnoj zaradi, koji bi, ocijenio je Medojević, bio civilizacijski iskorak

“Nemojte dozvoliti da se daju garancije i da građani to poslije plaćaju. Ovaj predlog govori da skupština u formi zakona treba da kaže kakvi su rizici. Znate da smo 32 miliona eura platili vlasniku Željezare. Sad dolazi ministar za zavrtanje ušiju iz druge države i da traži još para od poreskih obveznika”, rekao je Medojević.

On je rekao sada ima više od 350 miliona potpisanih garancija, od čega su izuzetno rizična 132 miliona.

“Što ćemo ako ovaj dođe da kaže da moramo to da platimo”, pitao je Medojević. Skupština nije prihvatila ni predlog PzP-a o odlaganju otplate stambenih kredita u 2011. godini, koji bi podrazumijevao da se ljudima koji su ostali bez posla da grejs period od godinu da plaćaju samo kamatu.

Odbijen je i Predlog zakona o minimalnoj zaradi, koji bi, ocijenio je Medojević, bio civilizacijski iskorak.

Bulatović: Veljović najslabija karika

Raspravljajući o Predlogu zakona o potvrđivanju konvencije o uspostavljanju centra za sprovođenje zakona u jugoistočnoj Evropi, Predrag Bulatovć (SNP) pozvao je ministra unutrašnjih poslova Ivana Brajovića da iznese svoj stav o direktoru policije Veselinu Veljoviću.

"To je najslabija karika u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Treba ga smijeniti, ako želimo da otvorimo pregovore poglavljem 23", rekao je Bulatović.

Brajović je, međutim, uskratio Bulatovića za stav o prvom čovjeku crnogorske policije.

Premijerski sat 26. ili 27. oktobra

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić najavio je da će premijerski sat biti održan 26. i 27. oktobra.

Do kraja ove godine biće održana još jedna posebna sjednica, posvećena premijerskom satu, najavio je Krivokapić.

Galerija

Bonus video: