PzP predlaže: Ko ne dođe na sjednicu, smanjite mu platu

Radulović je predložio i da se za svakog poslanika i funkcionera u Skupštini izradi mjesečni izvještaj o plati i ostalim troškovima
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2011. 11:36h

Poslanici koji ne dolaze redovno na sjednice parlamenta i skupštinskih odbora treba da budu kažnjeni smanjenjem plate, predložio je potpredsjednik Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović.

On je, predstavljajući inicijativu za unapređenje rada parlamenta, kazao da u crnogorskoj skupštini treba uvesti nova pravila kako bi se smanjili troškovi rada i povećala efikasnost skupštine.

Radulović je predložio i da se za svakog poslanika i funkcionera u Skupštini izradi mjesečni izvještaj o plati i ostalim troškovima koje je napravio. Poslanik PzP-a tvrdi da u procesu pristupnih pregovora parlament mora da ima značajnu ulogu, ali i da poslanici moraju ozbiljnije da shvataju svoj posao.

„Treba donijeti pravilnik o sankcionisanju poslanika do iznosa 30 odsto osnovne zarade, ako ne učestvuju u radu sjednica parlamenta i radnih tijela u kojima su članovi. Na to su obavezni u skladu sa poslaničkim dužnostima koje su im Skupština ili skupštinski odbor odredili. To su već sproveli u praksu slovački i mađarski parlament“, kazao je Radulović na konferenciji za novinare u Skupštini.

Mora se voditi evidencija poslanika

Rad parlamenta, smatra Radulović, treba da bude transparentniji, predlažući uvođenje plana zasjedanja u kojem bi bili navedeni termini rasprave o pojedinim zakonima, kao i obavezu da sjednice parlamenta počinju na vrijeme, umjesto uobičajenih višesatnih kašnjenja.

Parlament bi trebao da ima jednočasovnu pauzu u radu a, prema Radulovićevom mišljenju, mora se voditi evidencija poslanika koji prisustvuju zasjednju.

U inicijativi PzP-a traži se obezbjeđivanje prostora za rad poslanika i skupštinske službe, zahtjevajući da se raskinu ugovori o iznajmljivanju poslovnih prostora za rad skupštinskih radnih tijela.

Umjesto da plaća kiriju za prostorije u zgradi čiji je vlasnik Aco Đukanović, smatra Radulović, skupština bi mogla da koristi prostor Ustavnog suda i Zavoda za međunarodnu, kulturno prosvjetnu i tehničku saradnju koji se nalazi neposredno do zgrade parlamenta.

"Parlament bi trebao da ima jednočasovnu pauzu u radu"

Radulović je primjetio da se skupštinski prostor ne koristi dobro, ističući da su pojedini službenici povlašćeni.

„Pojedini savjetnici predsjednika paralamenta imaju radni prostor i do 50 kvadrata, pojedini pripravnici sami sjede u kancelarijama, a neki predsjednici odbora i mi ostali poslanici faktički nemamo ni stolicu niti mjesto gdje bi je mogli staviti“, rekao je Radulović.

Racionalizovati broj savjetnika i preispitati njihova primanja

Savjetnici predsjednika Skupštine, smatra on, povlašćeni su i po pitanju plata, navodeći da oni imaju veći koeficijent za obračun plata od većine skupštinskih službenika. On je kazao da je koeficijent savjetnika potpredsjednika i predsjednika parlamenta od 8,71 do 9,23, dok je koeficijent poslanika 11.

Radulović smatra da treba racionalizovati broj savjetnika i preispitati njihova primanja.

„Pojedini nemaju ni završen fakultet niti su obavezni da redovno dolaze na posao. Istovremeno sekretari odbora, na kojima počiva najveći trud i rad, imaju samo koeficijent od 6,81“, upozorio je on.

PzP traži i novi pravilnik o korišćenju službenih vozila

U inicijativi PzP-a zahtjeva se donošenje Memoranduma o ulozi Skupštine u procesu integracija u EU, uz napomenu da parlament mora imati značajniju ulogu u pregovorima sa Briselom.

U susret pristupnim pregovorima, PzP zahtjeva akcioni plan za jačanje administrativnih kapaciteta Skupštine, kao i testiranje zaposlenih nakon kojeg bi se sprovela reorganizacija. Radulović smatra da skupštinske službenike treba stalno edukovati i prema jasnim kriterijumima nagrađivati nagrađivati ih povišicamado 30 odsto plate.

U inicijativi PzP-a zahtjeva se donošenje novog pravilnika o korišćenju službenih vozila, nadoknadi troškova smještaja i goriva, kao i definisanje uslova za korišćenje Vladih i privatnih letjelica i usluge biznis klase u redovnom avio prevozu. Predlaže se i osnivanje građanske kancelarije i veća zastupljenost predsatvnika civilnog sektora u parlamentu.

Ako sam ja filozof, Milić je recepcioner

Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika SNP-a Srđana Milića koji ga je indirektno nazvao “filozofom”, Radulović je kazao da je oko priča o poslaničkim bonusima bilo puno obmana.

Milić je na sjednici GO SNP kazao da je njegova partija jedina bila protiv povećanja plata poslanicima, a da nisu tačne tvrdnje „jednog filozofa iz jedne partije" da on jedini nije glasao za povećanje plata.

“Ako me je nazvao filozofom, imajući u vidu moju školsku spremu, onda ja njemu moram da kažem da je on recepcioner, jer je to završio"

“Ako me je nazvao filozofom, imajući u vidu moju školsku spremu, onda ja njemu moram da kažem da je on recepcioner, jer je to završio. A moram mu reći i da manipuliše i obmanjuje, i da je politički trgovac, i nemam namjeru da liječim njegove komplekse”, kazao je Radulović.

On je podsjetio da je u dva navrata tražio zapisnik sa kolegijuma predsjednika skupštine na kojima se raspravljalo o poslaničkim bonusima, ali da ih do danas nije dobio. O poslaničkim bonusima, kako je kazao Radulović, raspravljalo se u dva navrata ponavljajući da je na prvom kolegijumu bio protiv povećanja plata.

Ističući da je poslaničkim bonusima bilo uslovljeno i povećanje zarada skupštinskim službenicima, Radulović je kazao da je zbog odbijanja da podrži bonuse poslanicima prošao kroz “dva najružnija sata u životu”.

“Bio sam pod pritiskom zaposlenih das am odgovoran za nastavak štrajka i od pojednih poslanika. Nakon toga sam pošao kod Krivokapića, tražio da sazove novi kolegijum i rekao mu da ću prihvatiti odluku o povišiciama zbog radnika. Na kraju, kada je trebalo da se usvoji jednoglasno predstavnik SNP-a je rekao da je on protiv. Tada je Krivokapić rekao da će on kao predsjednik skupštine preuzeti svu odgovornost za bonuse”, rekao je Radulović.

Galerija

Bonus video: