Tokom pregovora sa EU država će moliti sve koji nešto znaju da pomognu

Kovačević je istakla da bi “civilni sektor trebalo da ima svoje predstavnike u timovima Crne Gore za pregovore sa EU”
53 pregleda 0 komentar(a)
CDT, Foto: Savo Prelević
CDT, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.10.2011. 14:53h

Država će u nekim oblastima tokom procesa pregovaranja sa Evropskom unijom sigurno moliti sve ljude koji nešto znaju da pomognu, jer u taj proces treba da budu uključeni svi koji na biko koji način mogu da doprinesu, poručila je predsjednica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević.

Ona je, tokom prestavljanja projekta Pristupni pregovori sa EU – analiza nacionalnih pregovaračkih struktura, koji je realizovan uz podršku holandske ambasade, istakla da bi “civilni sektor trebalo da ima svoje predstavnike u timovima Crne Gore za pregovore sa EU”.

"Ipak, Crna Gora bi morala da nađe svoj model koji bi joj odgovarao”, kazala je Kovačević.

“Ipak, Crna Gora bi morala da nađe svoj model koji bi joj odgovarao”, kazala je Kovačević.

Podsjećajući da je parlament, prema Akcionom planu za jačanje zakonodavne i nadzorne uloge, trebalo da usvoji dokument koji bi regulisao njegovu ulogu u pregovorima, Kovačević je rekla da proces pregovaranja sa EU ne bi trebalo da bude “ekskluzivno pravo izvršne vlast”.

Ne mogu bez civilnog sektora

U CDT-u smatraju i da Crna Gora “nema dovoljno kapaciteta da formira pregovarački tim koji će isključiti civilni sektor”.

Ona je rekla da će tijelo koje bude nadležno za koordinaciju politika biti jedno od ključnih i najodgovornijih nosilaca čitavog procesa pregovaranja.

Ona je rekla da će tijelo koje bude nadležno za koordinaciju politika biti jedno od ključnih i najodgovornijih nosilaca čitavog procesa pregovaranja, napominjući da su iskustva zemalja koje su postale članice EU 2004.godine pokazala da je ta funkcija bila povjerena Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) ili posebnom tijelu.

“Kod nas još nije riješeno ovo pitanje, a s obzirom da će tijelo koje bude imalo tu ulogu biti ključno u ovom procesu, neophodno je riješiti da li je adekvatno da tim procesom upravlja predsjednik Vlade ili ministar vanjskih poslova”, kazala je Jovanović, ističući da je praksa objavljivanja pregovaračkih pozicija ispravna i poželjna, jer građani treba da znaju koji se interesi zastupaju i šta Crna Gora želi postići pregovorima.

Bonus video: