Krivokapić i Bebić: Pitanja oko granice riješiti prijateljski

Predsjednik crnogorske skupštine Krivokapić rekao je da je ponos Hrvatske to što je završila dug put nakon rata 90-ih, a “Crna Gora dug put od odnove nezavisnosti”
95 pregleda 0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Luka Bebić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Luka Bebić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.10.2011. 11:14h

Otvorena pitanja i pitanja oko granica Hrvatska i Crna Gora trebalo bi da riješe dobrosusjedski i prijateljski, a sve što vam možemo pobuditi u toku procesa pregovaranja sa Evropskom unijom mi ćemo vam pomoći, poruka je predsjednika hrvatskog Sabora Luke Bebića, nakon razgovora sa crnogorskim kolegom Rankom Krivokapićem.

Bebić, koji je juče doputovao u službenu posjetu Podgorici rekao je da Hrvatska ima oko 300 zakona koje morala da uskladi sa EU, i istakao da ih njegova zemlja stavlja Crnoj Gori na raspolaganje.

“Ne želimo biti ničiji stariji, ali ni mlađi brat. Jednostavno na tim osnovama želimo graditi budućnost. Bilo mi je zadovoljstvo kad je u Budimpeštu, gdje sam bio sa šefovima parlamenata, došla vijest da Crna Gora počinje pregovore. Bilo mi je zadovoljstvo čestitati među prvima, ali bih prvi čestitao i da sa bio u Zagrebu”, istakao je Bebić.

On je uvjeren i da će proces pregovora Crne Gore sa EU o članstvu kraće trajati nego što je bio slučaj sa Hrvatskom.

Predsjednik crnogorske skupštine Krivokapić rekao je da je ponos Hrvatske to što je završila dug put nakon rata 90-ih, a “Crna Gora dug put od odnove nezavisnosti”.

“Mi krećemo na put evropskih integracija uzimajući plamen od Hrvatske”, istakao je Krivokapić.

Govoreći o ulozi opozicije u pregovaračkom procesu sa EU Krivokapić je kazao da će svako imati poziciju kad pregovori počnu.

“Vlada sa tim što ispregovara mora doći u parlament. Interes je Vlade da opozicija kroz radna tijela daje svoje upute za pregovore, to je neraskidiv proces”, objasnio je Krivokapić.

Govoreći o srpkom nacionalizmu koji je prijetnja Crnoj Gori Krivokapić je kazao da taj problem na nivou institucija postoji 130 godina. On je ponovio da nema problem sa državom Srbijom I njenim predsjednikom Borisom Tadićem, već sa njihovim aktima.

“Mi imamo problem sa zvaničnim dokumentom Vlade Srbije, i jasna strategija koja je negirala građansko pravo Crne Gore, pokušava da uređuje ustavni sistem”, rekao je Krivokapić

Bonus video: