Nelogično da Skupština nije obavezna da razriješi predsjednika

" Skupština Crne Gore presuđuje presudi Ustavnog suda. Naopaka odredba, žalosna ustavno-pravna norma, stravičan nonsens" rekao je Mitrić
0 komentar(a)
blagota mitrić, Foto: Arhiva Vijesti
blagota mitrić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.10.2011. 10:09h

Ustavne odredbe prema kojima Skupština može da razriješi predsjednika Crne Gore, a ne mora, na osnovu odluke Ustavnog suda koja je obavezujuća, predstavlja pravnu nelogičnost, smatra bivši predsjednik Suda, Blagota Mitrić.Centar za građansko obrazovanje pozvao je Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo da usvoji rješenje po kome bi o razrješenju crnogorskog predsjednika odlučivale sudije Ustavnog suda, a ne predstavnici političkih partija.U članu 98 crnogorskog Ustava navodi se da postupak za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav može pokrenuti Skupština, na predlog najmanje 25 poslanika.

Prema istom članu, Skupština predsjednika "može" razriješiti kada Ustavni sud utvrdi da je povrijedio Ustav, dok je članom 151 propisano da je odluka Ustavnog suda »obavezna i izvršna«." Iz ovog proizilazi jedna žalosna ustavno-pravna činjenica da Skupština može, a ne mora, razriješiti predsjednika države kad Ustavni sud utvrdi da je povrijedio Ustav.

Dakle, može da prihvati odluku Ustavnog suda, a može i da je ne prihvati", kazao je Mitrić agenciji MINA.

Ustavni nonsens

Mitrić smatra da je to "ustavno-pravni nonsens u Ustavu"." Skupština Crne Gore presuđuje presudi Ustavnog suda. Naopaka odredba, žalosna ustavno-pravna norma, stravičan nonsens" rekao je Mitrić.On je, govoreći o rješenju za tu nelogičnost u Ustavu, kazao da je jedini organ koji može da ocjenjuje odluku Ustavnog suda Međunarodni sud u Strazburu, a ne Skupština Crne Gore." Ako Ustav spada u domaći pravni poredak, a spada, međunarodno pravo ima primat nad tim i odredbu može da preispituje sud u Strazburu, i to samo ako su povrijeđena ljudska prava i slobode" , objasnio je Mitrić.

Treba poseban budžet

On smatra da bi Ustavni sud trebalo da ima poseban budžet i da predsjednika i sudije tog suda biraju građani na neposrednim izborima. " To obezbjeđuje maksimalnu nezavisnost i samostalnost Ustavnog suda, što je imperativ ne samo za Ustavni sud nego i za cjelokupno sudstvo" , rekao je Mitrić.Ustavnom sudu se, smatra on, ne jemči samostalnost i nezavisnost ako njegove članove predlažu Skupština ili predsjednik države." Ustavni sud treba da bira narod, jer je to najvažniji organ u Crnoj Gori" , kazao je Mitrić.Prema nacrtu amandmana na Ustav Crne Gore, o kojima se vodi javna rasprava, Ustavni sud ima devet sudija. Tri sudije bira Skupština, tri imenuje predsjednik Crne Gore, a tri bira Sudski savjet

Bonus video: