Da li će naš pregovarački tim biti šokiran potezima Brisela?

Paralelno sa zvaničnim pregovorima će se voditi značajniji razgovori tokom kojih će vodeće članice Unija imati vrlo konkretne zahtjeve
0 komentar(a)
File i Lukšić, Foto: Savo Prelević
File i Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.10.2011. 08:25h

Iza kulisa javnih i čestih sastanaka pregovaračkih timova Crne Gore i EU za različita poglavlja i birokratskih izjava tokom kojih će biti nabrajani usvojeni zakoni, akcioni planovi ili strategije, paralelno će se voditi značajniji razgovori tokom kojih će vodeće članice Unija imati vrlo konkretne zahtjeve.

To je “Vijestima” saopštilo nekoliko stranih diplomata, od kojih je jedan, koji je direktno učestvovao u pregovorima o članstvu njegove države, naveo slikovit primjer kako EU ispostavlja zahtjeve i šta očekuje od države kandidata kada je riječ o korupciji, kao kanceru crnogorskog društva.

On je kazao da su predstavnici EU pri kraju pregovora o poglavljima nauka i istraživanja, te kultura i obrazovanje vođama pregovaračkog tima te države predstavili neformalni dokument (non paper), sa imenima univerzitetskih profesora i naučnih radnika za koje su tvrdili da se može lako dokazati da su korumpirani.

Skoro sve zemlje koje su pristupile EU u posljednja dva proširenja, pregovore su počinjala sa ova dva, na prvi pogled bezbolna poglavlja, uključujući i Island koji je pregovore počeo u junu ove godine.

Iako se i u javnosti te države spekulisalo o tome da pojedini predavači upisuju prelazne ocjene u indekse u zamjenu za novac ili usluge, uže vođstvo pregovaračkog tima i države tada se našlo u jednoj vrsti šoka, kazao je ovaj diplomata, objašnjavajući da je to bilo prvi put da se sretnu sa ovakvim potezom Brisela.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: