Građani su najzahvalniji Vladi i Đukanoviću za pregovore sa EU

Gotovo 62 odsto ispitanika smatra da bi članstvo Crne Gore u EU bilo dobra stvar, dok skoro 29 odsto da to neće biti “ni dobra, ni loša stvar”
0 komentar(a)
Đukanović, Lukšić, Foto: Arhiva Vijesti
Đukanović, Lukšić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.10.2011. 18:17h

Crnogorska Vlada i lider DPS-a Milo Đukanović najzaslužniji su za to što će Crna Gora početi pregovore o pristupanju sa Evropskom unijom, rezultati su ankete koju je za potrebe Televizije Vijesti uradila agencija Stratedžik marketing.

Prema toj anketi gotovo 15 odsto ispitanika smatra da je za otvaranje pregovora sa EU zaslužna Vlada, dok je tu zaslugu 13,4 odsto anketiranih građana pripisalo Đukanoviću.

Nešto manje od jedan posto zasluge pripalo je predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću.

Gotovo jednak doprinos početku pregovora sa EU, smatraju ispitanici, imaju DPS i Evropska unija (4,5 odnosno 4 odsto ispitanika), dok se na sedmoj poziciji našao predsjednik Filip Vujanović koji je zbog toga zaslužan po mišljenju 3,7 odsto ispitanika, skoro koliko i crnogorska opozicija (3,6 odsto).

Nešto manje od jedan posto zasluge pripalo je predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću, dok čak 31,5 odsto ispitanih građana nije znalo da odgovori ko je naviše zaslužan za početak pregovora sa EU.

Sad će uhvatiti "krupne ribe"

Više od polovine ispitanika (56,1 odsto) smatra da će zbog otvaranja pregovora Evropa povećati pritisak na Vladu da odlučnije pristupi u podizanju optužnica i hapšenju “krupnih riba” koje su odgovorne za korupciju i kriminal u Crnoj Gori, dok trećina ispitanika ne vjeruje da će se takav pritisak desiti.

Gotovo 62 odsto ispitanika smatra da bi članstvo Crne Gore u EU bilo dobra stvar, dok skoro 29 odsto da to neće biti “ni dobra, ni loša stvar”. Tek sedam odsto ispitanika uvjereno je da je članstvo u EU loše po Crnu Goru.

Oko sedam odsto ispitanih vjeruje da će Crna Gora u EU ući između 2012. i 2014. godine, a isto toliko smatra da ćemo uniji pristupiti 2017., odnosno 2018. godine.

Skoro 6,5 odsto ispitanih smatra da Crna Gora nikada neće ući u EU.

Građanima je, pokazalo je istraživanje, važno što će Crna Gora početi pregovore sa EU (60,7 odsto), dok za 19,2 odsto ispitanih nije važan početak pregovora sa EU.

Rezultati istraživanja, koje je rađeno od 10. do 12. oktobra, pokazali su da je 75,6 odsto ispitanika čulo da je EK dala saglasnost za početak pregovora sa EU, za razliku od 24,4 odsto koji to nijesu bili upućeni u odluku EK.

Bonus video: