Za SDP je odluka EK podrška građanima i državi Crnoj Gori

Otvaranje pregovora jeste priznanje, ali je istovremeno i obaveza da se nastavi rješavanje onih pitanja koja su i drugim državama bila najteža
0 komentar(a)
konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.10.2011. 15:46h

Odluka Evropske komisije (EK) podrška je Crnoj Gori i njenim građanima da nastave sa reformama koje će obezbjediti evropske vrijednosti u svim sferama crnogorskog društva, ocijenjeno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

EK je preporučila otvaranje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

“Potvrđeno je da je državna nezavisnost i samostalno vođenje politike bila najbolja odluka građana, jer smo danas lideri u procesu integracija na zapadnom Balkanu”, navodi se u izjavi potpredsjednika SDP-a Raška Konjevića.

Prema njegovim riječima, otvaranje pregovora jeste priznanje, ali je istovremeno i obaveza da se nastavi rješavanje onih pitanja koja su i drugim državama bila najteža – uspostavljanje potpune vladavine prava.

“Današnju izjavu komesara (Štefana) Filea da je Crna Gora napravila značajan progres u vladavini prava i reformama pravosudnog sistema, slobodi medija, kao i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije doživljavamo kao podstrek da nastavimo reforme, a istovremeno i putokaz u kojim oblastima moramo da ostvarimo još bolje rezultate”, kazao je Konjević.

On smatra da otvaranjem pregovora Crna Gora ulazi u najtežu i najzahtjevniju fazu evropskih integracija.

“Pred nama je period u kojem moramo dodatno sprovoditi reforme i opravdati očekivanja građana i evropskih prijatelja da ćemo nastaviti sa dobrim rezultatima na evropskom putu”, rekao je Konjević.

Bonus video: