Vujanović u Zagrebu: Uspjeh Hrvatske je i naš uspjeh

Hrvatski predsjednik kazao je da je interes njegove zemlje da „sve zemlje u regiji pristupe EU“
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2011. 19:17h

Predsjednik Filip Vujanović ocijenio je da je završetak pristupnih pregovora Hrvatske sa Evropskom unijom uspjeh i za Crnu Goru kao njenog susjeda, uvjeren da će Hrvatska biti „snažan promoter strateških crnogorskih interesa“.

Vujanović je, tokom zvanične posjete Zagrebu, gdje se susreo sa hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem, istakao da se i dalje moraju podsticati napori ka stabilnosti i saradnji.

„Izvjesno je da će Hrvatska unutar Evropske unije biti promoter crnogorskog strateškog interesa da bude što prije članica EU“, istakao je Vujanović.

Interes Hrvatske da sve zemlje u regiji pristupe EU

Hrvatski predsjednik kazao je da je interes njegove zemlje da „sve zemlje u regiji pristupe EU“.

„Naša vlada i ja lično sam obećavao pomoć na tom putu i to svaku političku pomoć na ispunjavanju tih kriterijuma. Tehničku pomoć koju mognemo da pružimo mi ćemo pružiti sa velikim zadovoljstvom“, istakao je Josipović.

On je kazao da je slično je i sa budućim članstvom Crne Gore u NATO savez.

Predsjednici su se saglasili da su bilateralni odnosi dvije zemlje na „odličnom nivou“

„Uskoro, na idućem samitu u Čikagu, je možda prilika da se Crnoj Gori uputi poziv za članstvo u Alijansu. Mi ćemo u Hrvatskoj takav potez podržati“, poručio je Josipović.

Vujanović se, kazao je, raduje takvom stavu hrvatskog kolege, uvjeren da će Crna Gora u Čikagu dobiti jasnu poruku da je Podgorica dostigla ciljeve NATO-a i da se približila u procesu integracija.

Oni su se saglasili da su bilateralni odnosi dvije zemlje na „odličnom nivou“, te da kao takvi mogu poslužiti kao primjer u regionu i istakli da skup Igmanske inicijative, koji se u petak održava u Beogradu, vide kao idealnu priliku da se ohrabri uspostavljanje vlasti u BiH.

Bonus video: