Htjeli da vrate i državne penzije, ali pobuna protiv bonusa pokvarila planove

Kolegijum je pitanje državnih penzija za sada arhivirao zbog žestoke reackija javnosti na najavu o povećanju zarada poslanika
167 pregleda 0 komentar(a)
poslanici, skupština, Foto: Luka Zeković
poslanici, skupština, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.10.2011. 08:58h

Kolegijum predsjednika Skupštine raspravljao je posljednjih nekoliko mjeseci o ponovnom uvođenju državnih penzija za poslanike i ministre, ali je to pitanje za sada arhivirano poslije žestoke reakcije javnosti na odluku poslanika da sebi povećaju zarade 485 eura, od koje su ubrzo odustali, potvrdilo je “Vijestima” više izvora iz Skupštine Crne Gore.

Poslanici i ministri sada su u istom položaju u vezi s ostvarivanjem prava na penziju kao i svi ostali građani, nakon odluke Ustavnog suda iz 2009. godine.

Ustavni sud je tada neustavnom proglasio odredbu Zakona o zaradama i drugim primanjima funkcionera prema kojoj su dva mandata, koja nijesu morala biti puna četvorogodišnja, uz 15 godina radnog staža i 55 za muškarce, odnosno 50 godina starosti za žene, bila dovoljno da dobiju nacionalnu penziju.

Sud je ocijenio da su takvim rješenjem bivši poslanici i ministri privilegovani u odnosu na ostale građane.

Ako nisu poslanici, onda su na ulici

Obustavljeno je dalje dodjeljivanje državnih penzija, ali nijesu poništena rješenja o dodjeli nacionalnih penzija za preko 100 bivših funkcionera koji su počeli da je primaju prije nego je zakonsko rješenje koje im je to omogućilo proglašeno neustavnim.

Jedan od članova Kolegijuma iz opozicije rekao je „Vijestima“ da je osnovni motiv za pokretanje priče o penzijama činjenica da bi nekoliko parlamentaraca, koji su praktično čitav život u politici, mogli „ostati na ulici“ ako ne budu izabrani za poslanike na sljedećim izborima, a parlament do tada ne riješi pitanje penzija za funkcionere.

Taj sagovornik je ocijenio da bi bilo „sramota“ da dio aktuelnih poslanika sada ne dobije državnu penziju, u odnosu na veliki dio onih koji, zahvaljujući ranijem problematičnom rješenju, sada primaju mirovine od 800 do 1860 eura.

Poslanici sa najdužim stažom trenutno su Radivoje Nikčević (DPS), Predrag Bulatović (SNP) i Miodrag Vuković (DPS).

Isti sagovornik tvrdi da se na Kolegijumu razgovaralo o „rigidnijim rješenjima“ u odnosu na ono koje je poništio Ustavni sud i da se na Kolegijumu pominjalo da bi iznos penzija mogao da bude 700-800 eura.

115 funkcionera koštaju skoro milion i po

Svi sagovornici „Vijesti“ tvrde da su razgovori o penziji bili neformalni i da na Kolegijumu predsjednika Skupštine mirovine nikada nijesu stavljene kao tačka dnevnog reda.

Trenutno, državne penzije prima 115 bivši funkcionera, što državu košta 1,4 miliona eura.

Pravo na penziju, između ostalih, ostvarili su Novak Kilibarda (NS), Omer Adžović (DPS), Radovan Bakić (DPS), Smajo Šabotić (DPS), Miodrag Živković (LSCG), Ramo Bralić (SDP),koji je sada ambasador Crne Gore u Turskoj, Aleksandar Đurišić (DPS), Ranko Kadić (bivši SNS), Asim Dizdarević (DPS), Radoje Kontić (DPS).

Penzije su dobili i Danilo Vuksanović (DPS-SNP), Radoman Gogić (SNP), Harun Hadžić (SDA), Dejan Drobnjaković (SNP), Hasan Kurtagić (DPS), bivši šef diplomatije Branko Perović, Žarko Rakčević, Slavko Perović (LSCG), Radenko Bošković (SNP), Dragan Braunović (SNP), Branko Bujić (SNP), Miloš Bojović (SNP), Želidrag Nikčević (bivša SNS), Pavle Čukić (NS), Ilija Darmanović (SRS), Ranko Đonović (LSCG), Vujadin Đuričanin (SNP), Dragiša Dožić (SNP), Šćepan Dragović (SNP), Đorđe Džuverović (DPS), Ljubo Glušac (NS), Božidar Ivanović (DPS), Gojko Janković (SNP), Čedomir Vračar (NS), Dejan Vučićević (NS), Dejan Vučinić (LSCG), Stanka Vučinić (LSCG), Budimir Dubak (NS), Vuksan Simonović (SNP), Srđa Božović (SNP), Predrag Drecun (NS), Savo Parača (DPS)...

Bonus video: