Medojević: Opozicija zbog SNP-a sada zavisi od procjena DPS-a

Mi sad čekamo stav DPS-a. SDP je rekao da neće podržati naš predlog, a DPS ćuti, kaže Medojević
0 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.10.2011. 16:30h

Nepromišljenim glasanjem Socijalističke narodne partije (SNP) za Vladin Nacrt ustavnih promjena, opozicija je dovedena u neravnopravnu pregovaračku poziciju kada se radi o sudbini njihovog predloga izmjena najvišeg pravnog akta, smatra lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Medojević je agenciji MINA kazao da je je nepromišljenim glasanjem SNP-a nastavljena procedura ustavnih promjena koje je predložila Vlada, i da je opozicija sada u nelagodnoj poziciji.

"Opozicija se sada, uoči 11. oktobra, nalazi u nelagodnoj poziciji da od političke volje Demokratske partije socijalista (DPS) zavisi hoće li naš predog uopšte dobiti mogućnost da se kroz javnu raspravu ocijeni da li su naše promjene bolje i konkretnije od onih koje je ponudila Vlada“, naveo je on.

Medojević je podsjetio da je PZP-a predlagao da se na prošloj sjednici Skupštine ne glasa za Nacrt ustavnih promjena koje je predložila Vlada, i da se time „otvore politički pregovori u kojima će opozicija nastupiti jedinstveno, jer samo tako može primorati vlast da se otvore i ta teška pitanja koja oprećuju crnogorsko društvo“.

"Mi sad čekamo stav DPS-a. SDP je rekao da neće podržati naš predlog, a DPS ćuti...", kaže Medojević

Medojević tvrdi da se sa DPS-om i Socijaldemokratskom partijom (SDP) može ravnopravno pregovarati samo ako je opozicija jedinstvena i ako im jasno stavi do znanja da neće podržati njihov predlog promjena Ustava ukoliko se ne postigne politički dogovor i ne pokaže želja za kompromisom.

"Mi sad čekamo stav DPS-a. SDP je rekao da neće podržati naš predlog, a DPS ćuti. Oni su imali sjednicu Predsjedništva prije par dana, sa koje nije izašla nikakva informacija u javnost, a bila je vezana upravo za njihov stav oko predloga opozicije za ustavne promjene“, dodao je Medojević.

"A DPS će procijeniti samo ono što je u njihovom interesu, a ne ono što je u interesu građana, posebno ne u interesu opozicije", smatra lider PzP

"A DPS će procijeniti samo ono što je u njihovom interesu, a ne ono što je u interesu građana, posebno ne u interesu opozicije. Da li je (Srđan) Milić u međuvremenu pregovarao s nekim i kakvi su rezultati tih pregovora – mi to ne znamo“, kazao je Medojević.

On je rekao da je PzP veoma zainteresovan za izmjene crnogorskog Ustava, i to u nekoliko važnih oblasti.

"Prije svega u promjeni modela uređenja pravosuđa i ispunjavanja preporuka iz mišljenja Venecijanske komisije i standarda Evropske unije da u izboru sudija ne bi trebalo da učestvuju političari“, precizirao je Medojević.

Prema njegovim riječima, u PzP-u su zainteresovani i za ustavne izmjene koje će onemogućiti zastarijevanje krivičnih djela u oblasti organizovanog kriminala i korupcije, a predložili su i rješenje da školovanje bude besplatno do sticanja prvog zvanja, odnosno kvalifikacije.

Medojević je kazao da su, zajedno sa kolegama iz opozicije, potpisali i predloge za ustavne promjene koje se tiču pitanja identiteta i preciznijeg Ustavnog definisanja ko može da koristi manjinska prava, kako bi se izbjegle manipulacije i precizirala pozicija manjinskih naroda u Crnoj Gori.

"Promjene koje je ponudila opozicija su reformske i demokratske u dijelu reformi u pravosuđu, omogućavaju bolju efikasnost u borbi protiv organizovanog kriminala, a u dijelu identitetskih pitanja otvaraju mogućnost da se kroz politički dijalog dođe do kompromisa i da se ta pitanja na taj način zatvore“, smatra on.

Bonus video: